60 четения

Лясковчанин е сред 21 студенти от 11 държави, избрани за обучение от италиански професор

В ПЪРВИЯ ПО РОДА СИ МЕЖДУНАРОДЕН КУРС ПО ОБЩЕСТВЕНО И НЕПРАВИТЕЛСТВЕНО УПРАВЛЕНИЕ УЧАСТВА КРИСТИЯН ДИМИТРОВ ОТ ЛЯСКОВЕЦ. Специализираният клас е на италианския професор Рондо-Бровето и е част от програмата за обучение на Alpen-Adria University – Klagenfurt am Worthersee в Австрия. Студентите в курса са само 21 и са от 11 различни държави. Подборът прави лично проф. Бровето, а обучението върви на английски и немски език.

„Всичко започна в началото на октомври, когато получих имейл с предложение да се включа в курса по обществено и неправителствено управление. Поканата привлече вниманието ми на мига и аз приех. Проф. Бровето води лекциите си изключително интересно. Не е лесно, защото работим ежедневно и много интензивно и правим проучвания, които са на интернационално ниво. И документите, с които имаме възможност да работим, са също толкова мащабни, благодарение на което се докосваме до фирми със седалища в САЩ, Русия, Тайланд и страни – членки на Европейския съюз“, разказва Кристиян.

Проучванията, които студентите правят, са по теми, които проф. Бровето подбира. „Работим по двама-трима в група. Имаме достъп до огромните запаси от знания – книги, статии и проучвания на библиотеката, в която можем да работим денонощно, с изключение на официалните празници. Във всяка лекция разглеждаме различна тема, която обсъждаме и на която представяме своите проучвания, като ни се дава достъп и до база от данни на различни фирми от световен характер“, казва още Кристиян. След това допълва, че за негова гордост, професорът много често говори за България и за това колко е лесна комуникацията му с българското правителство.

„Проф. Бровето е член на борда на изпълнителните директори на Kapsch TrafficCom – фирмата, която спечели търга по изграждането на тол система в България. А аз като негов студент имах невероятния шанс да се запозная отблизо с договора, документацията, както и с целия бъдещ проект“, казва още младежът от Лясковец.

В края на годината Кристиян и останалите му колеги ще трябва да положат изпит и тогава ще получат сертификат за успешното преминаване на курса. За някои от младежите вече са предвидени срещи с австрийски фирми и интервюта за работа.

Кристиян е завършил средното си образование в СУ „Максим Райкович“ в Лясковец. След това избрал да учи в Икономическия университет във Варна в специалността „Финанси“. Решил обаче да кандидатства за Австрия по програма, безвъзмездно финансирана от Европейската комисия. Вузът в Австрия търсел студенти с отличен успех и отлично владеене на чужди езици. Кристиян се оказал идеален кандидат и в момента учи бизнесадминистрация и управление в Австрийския университет. Почти веднага след като се установил в студентския си кампус, младежът получил и предложението от проф. Бровето.

Междувременно Кристиян е успял да се обучава и в един от най-добрите университети в Европа – Католическия университет Льовен в Белгия. За последната една година е имал възможността да се сблъска с много и изключителни възможности, от които се възползвал. Освен че учил в Белгия, а сега е в Австрия, той е бил за малко в САЩ. Кристиян е одобрен и за обучение в един от най-престижните университети във Франция – Екс Марсей в Марсилия, за последния си летен семестър.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Един коментар за “Лясковчанин е сред 21 студенти от 11 държави, избрани за обучение от италиански професор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!