Младеж загърби гурбета в Англия, за да управлява село Червена | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Младеж загърби гурбета в Англия, за да управлява село Червена

Публикувана на: 14.11.2017г. 336 прегледа

ПЕТКО ВАСИЛЕВ Е ЕДИН ОТ НАЙ-МЛАДИТЕ КМЕТОВЕ В ОБЩИНА СВИЩОВ. ПРЕЗ ЕСЕНТА НА 2015 Г. СЕ ЯВЯВА НА МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ В РОДНОТО СИ СЕЛО И ПЕЧЕЛИ НАДПРЕВАРАТА. По този начин се отказва от студентските бригади, след като пет години поред е работил през ваканциите във Великобритания. Завършил е счетоводство и контрол в СА „Димитър А. Ценов” и не крие, че съжалява за възможностите, които е имал на Острова, където голяма част от неговите приятели са останали за постоянно. След като станал кмет, голяма част от тях му се обаждат да се върне отново, но той отказва. Днес Петко Василев не е сигурен дали след две години ще се кандидатира за втори мандат. За заплата от петстотин лева не си заслужава трудът, който хвърлям, нервите, които хабя, защото най-трудно е да се работи с хора, споделя младият кмет. Категоричен е, че е трудно в малките села, където са необитаеми повече от половината къщи. Селото някога е било голямо, имало е население над хиляда жители, днес са останали 350 души.

Въпреки това пълни два автобуса с деца, има 70 ученици до 8 клас, които учат в Морава и Овча могила, но само 1-2 не са циганчета.

ПЕТКО ВАСИЛЕВ ИМА АМБИЦИЯ ДА ПРИЛОЖИ МНОГО НЕЩА ОТ ВИДЯНОТО В АНГЛИЯ, НО НЯМА НЕОБХОДИМИТЕ СРЕДСТВА. „Най-малкото чистотата, която имат. Всичко да е изкосено, нагласено. Но парите за чистота на кметството са ограничени. Дори и десет пъти да ги увеличат, едва ли ще го постигнем, защото няма хора”, посочва кметът. Категоричен е, че и отношението на хората трябва да се промени, защото в момента всеки идва и казва: „Кмете, ти си длъжен да ми изчистиш пред къщи, да ми окосиш, да ми отрежеш дърветата, да ми е чисто. „Как да стане, имаме един озеленител на щат, този човек не може да смогне да обиколи всички”, разсъждава Петко Василев.

Иначе за изминалите две години е успял да направи по-значителни ремонти в Червена. Един от тях и в момента продължава, този на селската църква. Надеждата на селския управник е до края на годината храмовият ремонт да приключи цялостно. Изградена е тоалетна в центъра на селото, каквато е липсвала преди това. Извършен е цялостен ремонт на постройка към кметството, като в нея се помещава младежки клуб. Там се намира и помещение, където децата сутрин чакат автобуса за училище. Асфалтирана е част от улица в селото и надеждата на кмета е да я ремонтира цялата до края на годината. Извършва се и ремонт на кметството, като и той трябва да приключи до края на 2017 г.

Амбицията на Петко Василев е да извърши ремонт на парка в центъра на Червена, който е занемарен от години. Би искал да може да ремонтира и още една улица и две чешми до края на мандата си.

Доскоро престъпността е представлявала проблем в Червена, но кметът се среща с охранители от частна фирма и прави общоселско събрание. Договорено е определено заплащане за къща и оттогава престъпността в Червена секва, а преди частните гардове да поемат грижите по охраната, само за една вечер са обрани девет къщи.

Александър ШАБОВ

loading...

Коментари за "Младеж загърби гурбета в Англия, за да управлява село Червена"

 • 14.11.2017 в 15:16

  Какво бъдеще има този младеж в Англия,след като е завършил свищовския пуц.Освен чистач в метрото!

  Отговор
 • 14.11.2017 в 20:12

  аз, ти да не си олигофрен?!
  Колкото до младежа, пожелавам му успех! Ама само да попитам, като как тъй две години не е разбрал, че подчинената нему В.Н. е присвоявала пари и то не малко за едно село?! Или са били в комбина“?!?
  „…Рaйoнeн cъд – Свищoв, пocтaнoви ycлoвнa пpиcъдa зa cлyжитeлкa в кмeтcтвo зa извъpшeнo длъжнocтнo пpиcвoявaнe нa 12 244,99 лв. в пepиoд oт 6 гoдини. В кaчecтвoтo cи нa длъжнocтнo лицe – глaвeн eкcпepт в кмeтcтвoтo в ceлo Чepвeнa, oбщинa Свищoв, В.Н. пpиcвoилa чyжди пapи, пoвepeни й дa ги пaзи и yпpaвлявa, кaтo cъcтaвялa paзхoди бeз paзхoдooпpaвдaтeлни дoкyмeнти и зapaди нeocчeтoвoдeни пpихoди oт aдминиcтpaтивни ycлyги, нoтapиaлни зaвepки и пpихoди oт мecтни дaнъци и тaкcи….“
  „…В мoтивитe нa cъдa ce пocoчвa cъщo, чe e бил зaнижeн кoнтpoлa и oтчeтнocттa oт cтpaнa нa paбoтoдaтeля, кoeтo e пoзвoлилo нa cлyжитeлкaтa в пpoдължитeлeн пepиoд oт вpeмe дa oтчитa знaчитeлнo пo-мaлкo пpихoди oт дeйcтвитeлнo пoлyчeнитe, дa изпиcвa paзхoди бeз нacpeщни дoкyмeнти, кaтo cъoтвeтнo пpиcвoявa paзликaтa….“

  днесбг

  Отговор
 • 14.11.2017 в 21:47

  Ало предния коментар. Голям л*йнар си. Свищов има висше училище от 81 години.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!