Царевец ще свети в синьо в подкрепа на хората с диабет | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Царевец ще свети в синьо в подкрепа на хората с диабет

Публикувана на: 14.11.2017г. 10 прегледа

В ЗНАК НА СЪПРИЧАСТНОСТ С ХОРАТА, СТРАДАЩИ ОТ ДИАБЕТ, ТАЗИ ВЕЧЕР КРЕПОСТТА ЦАРЕВЕЦ ЩЕ БЪДЕ ОБАГРЕНА В СИН ЦВЯТ ПО ПОВОД 14 НОЕМВРИ – СВЕТОВНИЯ ДЕН ЗА БОРБА С ДИАБЕТА. Монументът ще бъде осветен в синьо в 18:00 часа, а инициативата е на Община Велико Търново, Българска асоциация „Диабет“ и Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“. Цветът не е избран случайно, тъй като е приет за символ на живота, здравето и синьото небе, което обединява всички народи.

Регионалната здравна инспекция в старата столица също се включва в проявите по повод Световния ден за борба с диабета. Здравното ведомство организира днес клиника, част от общинската програма „Здрави деца в здрави семейства“, която ще се състои парк „Марно поле“ от 11:00 до 13:00 часа. В ЧЕТИРИ ИМПРОВИЗИРАНИ МОБИЛНИ КАБИНЕТА ЕКСПЕРТИТЕ НА ЗВЕНОТО ЩЕ ПРОВЕЖДАТ БЕЗПЛАТНИ ИЗМЕРВАНИЯ НА КРЪВНАТА ЗАХАР И КРЪВНОТО НАЛЯГАНЕ. В тестовете са включени още измерване на вместимостта на белите дробове със спирометър, консултиране и изследване за наличие на вируса ХИВ/СПИН. В инициативата ще вземат участие и студентите от Великотърновския филиал на Медицински университет – Варна. Хората с установено повишение на кръвната захар ще бъдат насочени към специалист.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>