ВРЕМЕТО на 17 ноември, петък. Мрачно и дъждовно, от неделя с минусови температури и превалявания от сняг

През нощта ще преобладава облачно време, на отделни места с превалявания от слаб дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат между 6 и 9. За В. Търново се очаква минимална температура 9 гр. През деня ще има значителна облачност и на места ще превалява слаб дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от североизток. Максималните температури ще бъдат между 9 и 11. За В. Търново се очаква максимална температура 11 гр. Атмосферното налягане ще се понижава. На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 29.8 гр. през 1963 г., а най-ниската измерена минимална температура е минус 9.7 през 1983 г. Слънцето ще изгрее в 07 часа и 12 минути и ще залезе в 16 часа и 53 минути. Фаза на Луната: едно денонощие преди новолуние.

И в събота ще бъде облачно, на места със слаби превалявания от дъжд, а температурите ще са почти без денонощен ход. Ще духа слаб до умерен вятър от североизток. В неделя ще има временно намаление на облачността, вятърът ще се ориентира от северозапад, ще се усили, а с него ще нахлува студен въздух и отново ще завали. През нощта срещу понеделник и в понеделник по високите полета на Западна България и в Предбалкана, с продължаващото понижение на температурите, дъждът ще премине в сняг. По-късно през деня валежите от запад ще започнат да спират. Във вторник и сряда ще има временни разкъсвания и намаления на облачността, но на отделни места е възможно да превали слаб сняг. Ще духа умерен до силен вятър от северозапад. В четвъртък ще има променлива облачност а вятърът ще отслабне до умерен от западната четвърт. От неделя до края на периода – четвъртък, се очаква минималните температури да бъдат между минус 2 и 3, максималните между 3 и 8.

Над западните и централни части на Стара планина в петък и събота ще бъде облачно, на места със слаби превалявания от дъжд, над 1600-1800 м – от сняг. Ще духа умерен до силен вятър от изток-югоизток. В неделя също ще бъде облачно, на места със слаби превалявания от дъжд, над 1200-1400 м – от сняг. Вятърът ще се ориентира от северозапад и ще бъде умерен до силен. В понеделник ще има значителна облачност, превалявания от сняг и силен вятър от северозапад. Във вторник, сряда и четвъртък ще има променлива облачност почти без валежи. Вятърът ще бъде умерен до силен от западната четвърт. Максималните температури на 1200 м ще се понижат от 6 в петък, до минус 3 – 4 в сряда. През целия период температурите на 2000 м ще бъдат с около 5 гр. по- ниски от тези на 1200 м.

 

 

 

 

НИМХ – Филиал Плевен, ХМО – В. Търново

Дежурен синоптик: Димитър Александров

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.