Етноложка и учителка направиха нов танцов състав „Боляри”

ДВЕ ЗАПАЛЕНИ ПО НАРОДНИТЕ ТАНЦИ ДАМИ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО направиха нов танцов състав и го кръстиха „Боляри“. Официалното откриване през последния уикенд уважиха над 60 приятели, а за освещаването се отзова лично игуменът на Преображенския манастир отец Георги.

Етноложката Галина Бартолова и учителката в СУ „Емилиян Станев“ Ана Лалева засега ползват помещение под наем в кв. „Бузлуджа“. И двете са запалени от години по народните хора и имат сериозен опит в тази област. Освен студентка по етнология във ВТУ г-жа Бартолова има фризьорски салон в родния си град Полски Тръмбеш и участва в самодеен клуб в Ресен. Тя е успяла да запали по българския фолклор и съпруга си, който е полицай в Областната дирекция във В. Търново на отговорен пост. Въпреки многото си ангажименти и грижи за семейството Галина Бартолова е студентка и по етнология, за да знае повече на българския народен танц.

При откриването на клуба „Боляри“ двете дами посрещнаха гостите по стар български обичай с хляб и сол. Тържеството продължи с хоротека и коктейл, подготвени от домакините. В танцов клуб „Боляри“ могат да танцуват всички, желаещи да се потопят в магията на българските народни танци, хора от различни възраст и с различни професии. Сформирани са две групи, за напреднали и начинаещи, в които всеки желаещ може да намери своето място за забавление, отмора и да създаде нови приятелства, поясниха инициаторките. Те добавят още, че търсят учители и по други танци освен народните – бални, спортни и т.н. Вече са си направили и страница във Фейсбук „Танцов клуб „Боляри“, където могат да бъдат намерени.

Нели ГЕОРГИЕВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.