Някои видове рак на гърдата са свързани с 20-годишен риск от рецидив

Жените, подложили се на лечение срещу хормонозависим рак на гърдата, при който растежът на тумори е улеснен от естрогени, са с до 20-годишен риск от рецидив след поставяне на диагнозата, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.
Учени анализирали данни от 88 клинични теста, обхванали близо 63 000 жени, които били засегнати от позитивен към естрогенни рецептори рак на гърдата. Пациентките били лекувани с тамоксифен, който блокира естрогенните рецептори на рака на гърдата – стандартна терапия за намаляване на риска от рецидиви. Лечението продължило 5 години, след като раковите образувания били изрязани от хирурзи. Когато терапията била преустановена, нямало следи от тумори. Изследването обаче показало непрестанен риск от рецидиви 15-20 години след поставяне на диагнозата.
„Дори ако у жените няма признак за раково образувание през първите 5 години, рискът от разпространение на болестта в костите, черния дроб и белите дробове е непрестанен до 20 години след поставяне на диагнозата“, поясни ръководителят на изследването Даниъл Хейс от Мичиганския университет.
За жените, при които туморът бил достатъчно голям, за да се разпространи в най-малко 4 лимфни възела, рискът от рецидив е 40-процентен през 15-те години след първите 5 години на ремисия. Но за жените, при които туморът бил малък и не се разпространил в лимфните възли, този риск е едва 10-процентен.
„Впечатляващо е, че рак на гърдата може да остане толкова дълго време в спящо състояние, преди да се появи отново другаде в организма“, отбеляза експертът Хънчао Пан от Оксфордския университет.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *