Учени обясниха защо рижавите котки не трябва да се страхуват от кучетата в парка

Учени от университета в Бари установиха защо рижавите котки не трябва да се боят от срещи с кучета в парка – шаровците са слепи за червения и за зеления цвят, пише в. „Дейли мейл“.
Италианските специалистите изготвили нови анимационни тестове с точкови изображения за най-добрия приятел на човека. В изпитанията участвали 16 кучета, на които били показвани цветни точкови изображения на котки. Те не могли да направят разлика между червения и зеления цвят. В тестовете участвали кучета от различни породи – от австралийски овчарки до бретански шпаньоли и мелези.
Преди да бъдат опитомени, предците на кучетата били предимно нощни животни. Поради тази причина цветното виждане при тях не било приоритетно. Но все пак кучешкото око започнало да еволюира, така че да може да вижда цветно през осветената част на денонощието.
Според автора на изследването Франческо Синискалки кучетата показват същите признаци като далтонистите при хората, които не могат да различават червения от зеления цвят. Шаровците изглежда изпитват затруднения и в отличаването на кафявото от оранжевото.
Откритието ще подскаже на дресьорите на кучета да не обличат червени дрехи ,когато работят с тях върху зелени площи. Ако на четириногите им се подхвърлят играчки над тревата, като топки и фрисбита, то е по-добре да са със син цвят, отколкото с червен.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.