Новини

Азербайджанци ще правят спа хотел вилата на Окръжния комитет на БКП във Вонеща вода

Възстановяват резбованите тавани, чипровските килими и римската минерална баня

 

ИНВЕСТИТОРИ ОТ АЗЕРБАЙДЖАН СА СЕ НАСОЧИЛИ КЪМ СПА КУРОРТА ВОНЕЩА ВОДА И ТЪРСЯТ ДА ИНВЕСТИРАТ В ИМОТИ ТАМ. Бизнесмени от богатата на нефт и природни богатства бивша съветска република вече са притежатели на някогашната вила на Окръжния комитет на БКП и постепенно я преобразяват, показа наша проверка. Използваният като резиденция и от самия Тодор Живков комплекс вече е притежание на казахстанката Адел Сарсекеева. Тя е изкупила бургаската фирма „Златен бряг“, която пък взе имота от намиращия се в затвора Жоро Вълев за 840 хил. лв. Именно той бе и първият частен собственик на кокетната вила чрез фирмата си „Поликомерс СГ“, с която купи комплекса на търг от великотърновския областен управител.

ПОЧИВНАТА СТАНЦИЯ Е ИЗЦЯЛО ПРЕОБРАЗЕНА, НО ВСЕ ОЩЕ Е ПОД КЛЮЧ, а намеренията на новите й собственици са да я реконструират, но да запазят духа и историята й, видя „Борба“ на място. Вилата е разположена в северната част на курорта и до нея се стига по асфалтиран път покрай новите комплекси „Велиста“ и „Релакс кооп“. В момента се реставрират и уникалните резбовани тавани, дело на резбари от прочутата Тревненска школа, както и скъпите чипровски килими. Важна част от проекта е и възстановяването на стъпаловидната минерална баня, правена по модел на древните римски къпални.

vili (2)Вече е обновена изцяло фасадата на бившата вила, а в момента се изгражда интериорът и стаите. В просторната кокетна градина са засадени и нови туи, запазен и ремонтиран е шадраванът, поставени са и нови фенери.

Според запознати, в плановете на азерите са да приключат до пролетта с ремонта и да пуснат комплекса да работи като спа хотел. Дотогава трябва да приключи и ремонтът в източната страна, където се намират двата басейна, които са били доста модерни за времето си и също ще бъдат запазени в чист вид.

Според брокери руснаци и азербайджанци оглеждат за закупуване и още няколко имота в района. Освен прекрасната природа и липсата на езикова бариера ги привлича и минералната вода, а местните предприемачи все още не могат да осъзнаят тези богатства и предпочитат арбанашка конфекция, коментират още те.

Бившата почивна станция на Окръжния комитет е един от знаковите обекти в региона, а от  терасата се разкрива приказна панорама. Има парк от 24 декара с редки растителни видове, оформен като ботаническа градина. Базата е градена през 1971 г., но след демокрацията й бе сложено името „Рай“, което изобщо не кореспондираше с последвалата разсипия.

Последното величие, идвало тук, е бившия премиер Иван Костов по времето, когато имотът бе нает от бизнесмена Мишел. Съвсем скоро новият комплекс, който изникна на мястото на партийната вила, ще приема свободно посетители.

Стилян НАЙДЕНОВ

Сн. авторът

 

3 thoughts on “Азербайджанци ще правят спа хотел вилата на Окръжния комитет на БКП във Вонеща вода

  • Хубава новина. Най- накрая да започне да се възстановява тази прекрасна местност. Ако се използваха пълноценно всички минерални извори в България ще си стъпим на краката по бързо отколкото се надяваме. На някои места по света топлата вода се използва и за отопление на целия район а и на домовете. Капацитета на минералните води не се използва рационално.

    Отговор
  • Около Дебелец също има подобна минерална вода, но не знам дали са правени проучвания

    Отговор
  • Колко пъти сме ходили там на лагер от училище… Хубаво беше, мама му стара…

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *