77 четения

Настолна игра и книжен самолет попаднаха в Залата на славата на играчките

Настолната игра Cluedo (Clue) бе въведена в американската Национална зала на славата на играчките заедно с тренировъчния вариант на бейзболна топка Уифъл и книжния самолет, предаде Асошийетед прес.
От настолната игра Cluedo (Clue), при която играчите трябва да посочат местопрестъплението и оръжието, с което е извършено убийство, ежегодно се продават милиони екземпляри, откакто тя бе патентована от британска двойка през Втората световна война.
„Cluedo (Clue) бе адаптирана за големия екран, появи се в редица телевизионни шоута и книги и е икона на поп културата“, заяви Никълъс Рикетс, куратор в музея „Стронг“ в Рочестър, в който се помещава Залата на славата на играчките.
Изборът на въвежданите всяка година в Залата играчки се прави по съвет на историци и педагози, като играчките първоначално са номинирани от публиката. Сред останалите финалисти бяха играта Риск, количките „Мачбокс“, играта Моето малко пони, опаковките за бонбони ПЕЗ, играчките Трансформърс, играта на карти Уно.
Както от Cluedo (Clue), се продават много екземпляри и от тренировъчния вариант на бейзболна топка Уифъл през последните 6 десетилетия, след като бе изобретен от полупрофесионален бейзболист от Кънектикът. Неговият син се отказал от редовна игра на бейзбол в двора поради недостатъчното пространство и многото изпочупени прозорци.
Кой е създал първите книжни самолети остава неясно, макар че художникът и изобретател Леонардо да Винчи проектирал летящи машини върху пергамент през 15-и век.
За да попаднат в Залата на славата в музея „Стронг“, играчките трябва да са масово разпознаваеми, да стимулират познание, творчество и откривателски дух, да са се радвали на популярност десетилетия или повече.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!