109 четения

Погребения от Джулюница включени в мащабно изследване за геномната история на Източна Европа

Иранка идва, за да вземе животински костен материал от обекта на Недко Еленски

 

ПЕТ ПОГРЕБЕНИЯ ОТ ПРАИСТОРИЧЕСКОТО СЕЛИЩЕ КРАЙ ДЖУЛЮНИЦА, РАЗКРИТИ ОТ ТЪРНОВСКИЯ АРХЕОЛОГ НЕДКО ЕЛЕНСКИ, СА ВКЛЮЧЕНИ В МАЩАБНО ИЗСЛЕДВАНЕ НА ГЕНОМНАТА ИСТОРИЯ НА ИЗТОЧНА ЕВРОПА. Едно от избраните погребения е най-старото в Югоизточна Европа. Недко Еленски попадна на него преди 6 г. и оттогава гробът е многократно изследван, за да бъде доказано, че е най-старият. Погребението е датирано към 6150 – 6300 г. пр. Хр.

Трите бебешки погребения, разкрити миналото лято, както и последният детски гроб, който археологът разкопа този сезон, също са включени в изследването, което цели да събере възможно най-подробна информация за геномната история на Източна Европа. Събраните проби до момента са от 500 гроба, разкрити в различни държави, някои от които България, Франция, Унгария, Чехия, Турция, Пакистан. Данните се изпращат в лаборатории в САЩ, Великобритания, Ирландия и Германия. „Всяка лаборатория изследва различен аспект и така науката получава информация за епохата, за хранителния режим на всеки индивид и ДНК анализ”, обяснява археологът Недко Еленски.

ПРАИСТОРИЧЕСКОТО СЕЛИЩЕ КРАЙ ДЖУЛЮНИЦА ОСТАВА ЕДИНСТВЕНИЯТ ОБЕКТ, В КОЙТО СА РАЗКРИТИ ПОГРЕБЕНИЯ ОТ ВСИЧКИ ЕПОХИ – РАНЕН НЕОЛИТ, ХАЛКОЛИТ, БРОНЗ И ЖЕЛЯЗО. Недко Еленски е успял да разкрие и проучи 13 погребения, седем от които са от неолита, което е повече от 8000 г. назад във времето.

От ранния неолит е и детското погребение, на което археологът попадна това лято. Гробът е датиран към 6000 г. пр. Хр.

НА ТЕРИТОРИЯ ОКОЛО 130 КВ. М РАБОТИ НЯКОЛКО МЕСЕЦА НЕДКО ЕЛЕНСКИ С ЕКИПА СИ. Археологът допроучва жилище от миналото лято, датирано към 5700 г. пр. Хр., което е от времето на халколита. Веднага след това продължил да копае надолу, за да достигне следващия пласт, който е 5300 – 6000 г. пр. Хр. Именно там попаднал и на детското погребение. Успял е да установи огнище, около което имало разпилени парчета от керамични съдове.

Още няколко лабрети, украшения за брадичката, които напомнят съвременния пиърсинг, е намерил Недко Еленски, който е притежател на най-голямата колекция от лабрети. Единственият друг обект, който до скоро конкурирал търновския археолог, е в Сърбия, но на него вече не се извършват разкопки. Там разкритите украшения са около 60. „Това са миниатюрни украшения, които са били поставяни като са пробивали меката част на брадичката под устната. Лабретите са от различен материал, има костни, керамични и от камък, които са и най-красиви. По-късно стават много характерни за индианските племена от Северна Америка, че и до днес се слагат под устната“, разказва археологът. Тези украшения са най-често във формата на стилизирана бича глава, големината им достига от 2 до 6 см. Някои са били украсявани с врязвания. В праисторическо време са ги поставяли на момчетата, които успешно преминат инициацията си и станат мъже.

Иранката Камжан Сафора, която е специалист по палеозоология, пристига следващата седмица на обекта, за да вземе материал от разкритите животински кости. Тя работи в университета в Грьонинген в Холандия. Там отиват всички костни проби, които Недко Еленски изпраща за изследване от 2010 г. досега. В тази лаборатория работи и туркинята Джанан Чанкилар, която вече седем години е член на екипа на търновския археолог. Двете дами са обработили близо 5000 кости от обекта в Джулюница. Резултатите показват, че 70% от костния материал е от кози и овце и много малко от говеда. Идеята на тези изследвания е да се проследи как се смесват домашните и дивите животни.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!