За учителя с любов Руска Христова превръща химията и физиката в забавни преживявания за своите ученици в училище „Бачо Киро“

ТЯ УЧИ ДЕЦАТА КАК САМИ ДА СИ НАПРАВЯТ КРИСТАЛИ, ДОРИ И СНЕЖИНКИ, ПОМАГА ИМ ДА ИЗОБРЕТЯТ МАКЕТ НА СОЛНИЦИТЕ В ПОМОРИЕ, ПРОВОКИРА ГИ ДА ПРАВЯТ ХОЛОГРАМНИ ОБРАЗИ, ЗАЩОТО ТЕ ПЪК Я ПРОВОКИРАТ ДА ИЗГЛЕДА ВСИЧКИ ЕПИЗОДИ НА „МЕЖДУЗВЕЗДНИ ВОЙНИ“, където част от ефектите са точно холограмните образи на героите. Тя е от тези учители, заради които децата обичат предмети като химия, физика и астрономия, не се страхуват от сложната материя и не бягат от час, когато им предстои контролно.

Тя е Руска Христова, учител в Основно училище „Бачо Киро“ – В. Търново, и така умее да запали учениците си за химията и физиката, че те печелят олимпиади, състезавайки се със свои връстници от математическите гимназии в страната. „Искам да дам възможно най-доброто на учениците си като поглед в света на природните науки, които аз преподавам – физика и астрономия, химия и опазване на околната среда, човекът и природата.

Затова аз правя много експерименти с децата. Когато един учител преподава дадена материя, той трябва да я покаже, трябва да я онагледи, за да стане по-лесно за учениците. Иначе как те ще разберат как се пречупва лъчът от лещата и къде е фокусът, как се формира образ, светът на цветовете, смесването на цветовете, спектъра на светлината, получен за първи път от Исак Нютон. Това не става с учене наизуст на цитати от учебника“, категорична е учителката.

Може би затова тя не познава разочарованието в работата си като учител. Казва, че няма провали с децата, защото ученето е взаимно – те от нея и тя от тях. „Истината е, че ако аз искам да ги науча на нещо, да им дам максимално най-доброто като техен учител, те трябва да знаят, че и аз се уча от тях. Иначе се получава монолог и на децата им е скучно, безинтересно и безполезно. Времето, в което ние живеем, промените, които настъпват, те са за всички. Глупаво е да смятаме, че всичко това е важно само за младите хора, тези промени са от съществено значение и за нас като учители. И ние трябва да бъдем на нивото на поколението, което обучаваме, за да можем да бъдем полезни и разбрани от тях“, казва Руска Христова, която тази година доведе преподаватели от физичния факултет на Софийския университет при своите ученици. След това дълго време децата продължавали да я питат наистина ли тези доценти и професори са пристигнали във Велико Търново заради тях.

НЕСТАНДАРТНИТЕ ВЪПРОСИ НА ДЕЦАТА СА ПРИЧИНА ТЯ КАТО УЧИТЕЛ ДА ПРОМЕНЯ УРОЦИТЕ СИ, НАЧИНА, ПО КОЙТО ПРАВИ ЕКСПЕРИМЕНТИТЕ, и самата себе си. От такива детски питанки и разговори например тръгнала идеята за създаването на холограмен образ, който малките химици и физици на Руска Христова правили през отминалата учебна година. „Слушах ги как непрекъснато говорят за принцеса Лея и за холограмния й образ в „Междузвездни войни“. Говорят с възхищение и с такъв жар, че в един момент аз самата си казах: „Ама това не е за изпускане“. Още повече че такъв експеримент е свързан и с получаването на светлината, което е част от уроците им. Порових се в интернет, за да потърся повече информация, за да разбера как можем да изработим тяло, с което да получа холограмен образ. Оказа се, че в интернет има такава информация и децата си изработиха пресечени пирамиди с определени размери в основата и върха, с точния наклон, свързахме ги с лепило и се получи този конус, който, като го поставихме в центъра на една холограма за смартфон, се формира холограмен образ. И така децата вече знаят как са получени ефектите във филма“, разказва учителката.

След това се връща към миналогодишния експеримент със създаването на кристали и признава, че тази идея пък й хрумнала от една журналистическа провокация към нея от в. „Борба“. „Когато ти дойде да ме питаш знам ли как се формират снежинките, аз пак започнах да се ровя в интернет и там намерих начини да си направим снежинки със сол, вода и хартия. После си казах – снежинките са кристали, ние в училище учим за кристалите, я да опитаме с децата да направим кристали. И се получи толкова забавна работа цяла година и такава красива изложба“, не крие възторга си Руска Христова, която всяка година събира най-любопитните си деца в клуб. Тази година той беше наречен „Светът на химията и физиката – лесен и интересен“ и беше организиран по министерската програма „Твоят час“.

„АЗ ДЪРЖА УЧЕНИЦИТЕ ДА СА НАЯСНО С МАТЕРИАЛА, КОЙТО ИМ ПРЕПОДАВАМ. Затова всеки ден съм готова да давам консултации. Искам те да търсят моето съдействие и да преодоляват трудностите, които се изправят пред тях. А за да правят това, трябва да умеят да питат. Затова не ги спирам да ми задават въпроси, не приемам намесата им в моя урок за липса на възпитание. Напротив, насърчавам ги да питат, докато преподавам. Могат да питат по всяко време на часа. Няма ограничения и няма забрани. За мен комуникацията е изключително важна“, категорична е Руска Христова.

С ВЗАИМЕН ПОЗДРАВ ЗАПОЧВА ВСЕКИ ЧАС ПО ХИМИЯ И ФИЗИКА ПРИ РУСКА ХРИСТОВА. Тя и децата си пожелават взаимно добра работа и така тръгва урокът.

Руска Христова се е научила да бъде такъв учител с годините. И защото е приела, че учителската професия не е рутинна професия. „Тя е да градиш себе си, а градиш себе си чрез работата с учениците. Те ти показват кое е добро и кое не е. И ако ти си настроен да вземеш от тях каквото ти дават, да се поучиш, сам си даваш шанс да станеш учител. Може много да четеш и знаеш, но истински учител ставаш, ако съумееш да предадеш своето знание на децата“, казва Руска Христова.

Самата тя е имала от двата вида учители по химия – учител лектор, но и учител вдъхновител. Г-н Томов се казва учителят, който вдъхновил Руска Христова и я запалил по химията, когато тя била още малка. Титулярката по предмета отсъствала по-дълго време и пред децата се изправил въпросният г-н Томов. „Той така атрактивно представяше науката, толкова различно на фона на предходните години от това, с което бяхме свикнали, че на мен ми трябваше малко, за да бъда спечелена за химията. Последните години в гимназията разработих проект с практическа насоченост и трябваше да го защитавам в тогавашното ВХТИ в Бургас. Получих първа награда в практическия раздел на този конкурс и повече нищо не можеше да ме откаже от мечтата да уча химия. После се запалих по физиката и астрономията“, връща се назад г-жа Христова. Всичко това се случило в Поморие, където тя е родена. Завършила Бургаския университет и любовта я довела във Велико Търново.

Тук тя родила двете си дъщери Иванка и Катя. Ваня вече е студентка във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, Катето догодина ще бъде в 7-ми клас. Засега тънката червена нишка между трите е музиката, не химията, но това не е драма за Руска Христова. Двете с Ваня пеят в хора за обработен фолклор в Беляковец. Малката също пее и свири в оркестъра на „Българче“, печели състезания по музика и все още не знае с какво иска да се занимава, когато порасне.

„Ако някой ден, много години след като са завършили, поне един ученик се върне назад и се сети за мен, за мен това е ценен подарък. А как става това да те запомнят? Като правиш всичко със сърцето си. Влизам в час и забравям за всичко друго“, категорична е Руска Христова.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

One thought on “За учителя с любов Руска Христова превръща химията и физиката в забавни преживявания за своите ученици в училище „Бачо Киро“

  • 21.11.2017 в 17:07
    Permalink

    Един от най-прекрасните преподаватели, които съм имала! Тя ме накара да обичам химията, винаги е преподавала със сърце и по възможно най-достъпен начин. Още преди много години, когато нямаше плазми и компютри във всеки дом, тя правеше уроците изключително заинтригуващи! Прекрасен учител, човек и учен! Браво!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *