21 четения

Най-недоносеното оцеляло бебе в света навърши три години

Като свидетелство за чудесата, които прави медицината, момиченцето, което оцеля, въпреки че се роди в 22-ата седмица на бременността, навърши три години и е с нормални двигателни и когнитивни умения, съобщи Сайънс алърт.
Майката Кортни Стенсръд ражда в Методистката детска болница в Сан Антонио, Тексас. Неонатологът Кашиф Ахмад я информира за нищожните шансове на бебето, но тя пожелава да се опитат да я спасят.
„Когато майката поиска да направим всичко възможно, макар и да нямаше причина да мислим, че бебето ще оцелее, аз реших да започна енергична реанимация – разказа д-р Ахмад. – Започнахме да я затопляме, заслушахме се и чухме сърцето й, макар и да не го очаквахме. Започнахме да я обдишваме, да й подаваме кислород, и много бързо пулсът й започна да се ускорява. Цветът й от син бавно ставаше розов, тя започна да се движи, а след няколко минути и да диша“.
Миниатюрното бебе било дълго 26 см и тежало 410 гр. Родителите й са я снимали с венчалните си пръстени, поставени на ръчичките й като гривни. Момиченцето дишало с апарат 56 дена. От болницата я изписали чак 126 дена след раждането.
Въпреки трудното начало, на две години детето било напълно нормално от когнитивна и двигателна гледна точка.
Майката родила толкова рано заради бактериална инфекция.
Износените деца се раждат на около 40 седмици. Ако бебето се появи преди 37-ата седмица от бременността, се води преждевременно родено. Шансът за оцеляване на бебе на 23 седмици е едва 4,5 процента.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *