Новини

С 4,8 млн. лв. за две години ще бъде променен коренно обликът на Кооперативния пазар във В. Търново

Арх. Пламен Иванов представи проекта за цялостна реконструкция, който ще бъде гласуван в Общинския съвет

 

ПРОЕКТЪТ ЗА ЦЯЛОСТНА РЕКОНСТРУКЦИЯ НА ЦЕНТРАЛНИЯ ПАЗАР ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО БЕШЕ ПРЕДСТАВЕН ВЧЕРА ПРЕД ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ, които ще трябва да гласуват за него на следващото заседание на местния парламент. Арх. Пламен Иванов, автор на проекта, обясни идеите си за новата визия на Кооперативния пазар, строителните етапи, през които ще премине обновлението и увери, че докато продължава ремонтът, инвеститори и строители ще опитат максимално да запазят търговската дейност в обекта.

pazar (1)4,8 МЛН. ЛВ. Е ИНВЕСТИЦИЯТА, КОЯТО ЩЕ ПРОМЕНИ КОРЕННО ОБЛИКА НА ТЪРНОВСКИЯ ПАЗАР. Реконструкцията ще продължи две години. Дейностите са разделени на четири подетапа. „Започваме с подземните комуникации, които на практика трябва да бъдат преизградени. Същинското строителство ще тръгне от сградите по бул. „България“ и оформянето на централното ниво. След това е реконструкцията на северния ръкав на пазара. Докато работим по него, отворен ще остане южният ръкав. После ще отворим северният, за да бъде завършен южният“, обяснява арх. Иванов.

Както писа вече в. „Борба“, когато пазарът бъде завършен, той ще разполага и с нов полуподземен паркинг с 50 места. Шест от местата на паркинга ще са обособени да поемат бусове. Три асансьора ще обслужват хората и магазините. Ще има асансьор за хора с увреждания и товарен, който ще улесни зареждането на търговските места.

С изграждането на новия паркинг местата за автомобили в района на пазара ще станат повече от 200. Първият един час престой на паркинга ще е безплатен.

Търговската площ се запазва, увери още арх. Иванов. Проектът му пази и всички огромни чинари, които растат на територията на пазара. От сега съществуващите сгради обаче ще остане само тази в североизточната част на пазара. Останалите ще бъдат съборени, за да бъдат изградени нови – по бул. „България“ сградите ще бъдат на по етаж и половина, а по „Н. Габровски“ – на по два етажа и половина. Изцяло нови ще бъдат масите, на които търговци и производители ще предлагат стоките си. Нов ще бъде и входът на пазара, където в момента са разположени търговците на цветя и павилионите за закуски.

С проекта на арх. Пламен Иванов на практика завършва окончателното изграждане на местния пазар. Този четвърти етап в реконструкцията е предвиден по устав на дружеството собственик „Пазари ВТ“. В него общината е партньор с 49%, а останалото е собственост на компанията „Магро маркет – М“.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

2 thoughts on “С 4,8 млн. лв. за две години ще бъде променен коренно обликът на Кооперативния пазар във В. Търново

  • Ние като граждани ще инвестираме, 4.8 мил.лв в една частна фирма ,от която общината с нейните 49% не е взела 1 лв. Участва само в даването.Явно модела Рашев никога няма да умре.Но както казваше собственика на това частно дружество”В В.Търново балъците никога няма да свършат”

    Отговор
  • Излишно харчене на пари…
    Какво му е на пазара сега?!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *