19 четения

Бабите и дядовците, които глезят внучетата си, излагат здравето им на риск

Баби и дядовци, ако не искате да превърнете внуците си в бъдещи затлъстели пушачи, изложени на повишен риск от рак, не прекалявайте с грижите си за тях, предупреждават авторите на британско проучване, цитирани от в. „Дейли експрес“.
Поверяването на внуците на грижите на твърде отдадените баби и дядовци крие рискове за здравето им, според изследователи от университета на Глазгоу, Шотландия. Причината е, че по-възрастното родителско тяло е склонно да глези децата с изкусителни лакомства, да ги подтиква към преяждане и да толерира заседяването им пред телевизора или компютъра, вместо да окуражава забавленията и физическата им активност на открито.
Бабите и дядовците освен това принадлежат към поколение, което все още „припалва цигари“. Така те не само излагат подрастващите на пасивно пушене, вредите от което са известни, но и увеличават вероятността внуците им да последват лошия им пример.
За целите на проучването, публикувано в сп. „PLOS One“ и финансирано от организацията Кенсър рисърч Ю Кей, специалистите са анализирали данни от 56 изследвания в 18 страни. Изследователите не са взели предвид благоприятните емоционални ползи от времето, което децата прекарват с бабите и дядовците. Целта на учените е била да определят привичките, с които по-възрастните родители оказват влияние върху детското здраве.
„От анализираните изследвания установихме, че за майките и бащите е трудно да обсъждат със своите родители проблемите с пушенето пред децата им и прекомерното им хранене. Имайки предвид, че много майки и бащи разчитат на помощта на бабите и дядовците, това трябва да се промени и темата за здравето на подрастващите да бъде внимателно разисквана. Резултатите от анализа ни ясно показват, че поведението, макар и несъзнателно, на бабите и дядовците, крие рискове за бъдещото здраве на внуците им“, казва ръководителката на екипа д-р Стефани Чеймбърс.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!