Родената със синдром на Даун Йоанна е слънчевото дете на СУ „Емилиян Станев“

Историята на момиченцето е пример за силата на родителската любов

 

„НА КОЛЕНЕ ПАДАМ ПРЕД ПЪРВАТА КЛАСНА НА ДЪЩЕРЯ НИ ЙОАННА. ПРИЗНАТЕЛЕН СЪМ ЗА ВСИЧКО, КОЕТО ТАЗИ УЧИТЕЛКА НАПРАВИ ЗА ДЕТЕТО НИ ДА НЕ СЕ ЧУВСТВА ТО РАЗЛИЧНО В УЧИЛИЩЕ, да му е уютно, да се научи да чете, да пише и да смята. Записахме я в СУ „Емилиян Станев“ във Велико Търново с всички притеснения на родители, които се грижат за дете с увреждане, но попаднахме на Маргарита Николова, изключителен педагог и човек. Тази жена беше говорила с всяко дете в класа, с родителите, които от своя страна също бяха обяснили на децата си защо Йоанна не е като тях. И Йоана нито веднъж до момента не е казала, че не иска да ходи на училище, защото там я обиждат или сочат с пръст.“ Така Валентин Паунов, бащата на Йоанна, започва разговора за слънчевата си дъщеря, която е родена със синдром на Даун. Момиченцето никога не е посещавало помощно училище и двамата й родители са категорични, че да ходи в масово училище заедно с връстниците си, е най-добрият вариант за нея.

Ioanna (1)Когато я записали в СУ „Емилиян Станев“, двамата не знаели какво точно да очакват. Почти веднага обаче разбрали, че детето им си е точно на мястото. „Всеки ден г-жа Николова определяше различно дете от класа да стои до Йоанна, да й помага, да се грижи за нея. Децата сами искаха да влизат в тази роля и тя завърши началното си образование обгрижена и обичана“, разказва още баща й.

Йоанна от тази година вече е в пети клас. Новата й класна е Димитрина Чолова, която още от първия ден приела без възражения момиченцето. „Сега пък момчетата в класа й й носят раницата, когато децата трябва да се преместят от един кабинет в друг. Това си е стрес за Йоанна, а и за нас, защото тя е по-мудна от останалите и не можем да разчитаме за междучасието от пет минути тя да се справи сама“, допълва и майката на Йоана Десислава.

ЙОАННА СЕ РОДИЛА ПРЕДИ 11 ГОДИНИ СЪС СИНДРОМ НА ДАУН, КОЕТО Е ГЕНЕТИЧНО УВРЕЖДАНЕ. Няма виновни за това. Дори и да има в рода други с този синдром, пак не е задължително да се прояви. Прояви ли се обаче, това става още в мига на зачеването, казват двамата родители, които вече са изчели тонове информация за синдрома на Даун.

Наричат тези деца слънчеви и Йони наистина е такава. Но е по-бавна от останалите деца, заради синдрома е увредено и сърцето й.

Валентин и Десислава разбрали, че момиченцето им е с Даун след раждането. „Аз не пожелах да ми направят амниоцентеза, защото вече имахме едно изгубено дете. Затова нямаше как да знаем предварително“, казва майката на Йоанна. След това очите й помръкват от спомена за това как лекарите й съобщили новината. „Сама бях. Тъкмо бях родила. Повикаха ме и ми го съобщиха с тон все едно ми казаха: „Ела да пием по едно кафе“. Не съм невежа, чувала бях и чела бях за синдрома на Даун, но едно е да знаеш, друго е това да ти бъде ежедневие“, разказва Деси. Никога обаче двамата родители не са чували директно изречението: „По-добре е да оставите Йоанна“. „Помня, че д-р Хаджирадев ни каза следното: „Ако, майче, се съгласиш да задържиш детето, нищо добро не те чака“, връща се назад Валентин Паунов.

Въпреки всичко двамата нито за миг не са мислили да се разделят с Йоанна. Прибрали си я вкъщи и започнали да се грижат за нея с любов. И се оказали обградени с хора, които са готови да помагат. „За цялото ни семейство се грижат д-р Мария и Емил Кьорчеви. Те ни приеха с отворени обятия. Когато им казах за Йоанна, те не се отказаха от нас. На тях дължим живота й“, казва Валентин и допълва, че двамата лекари, без да бъдат длъжни да направят това, довели професор от Плевен, който да потвърди диагнозата. „Тогава ни казаха, че няма нищо лошо детето ни да е такова. Те ни проведоха първия психологически консулт. Имаме поглед върху това как в другите държави държавата се грижи за увредените деца. При нас не е така. Но нищо. Йоанна си струва всяка грижа“, казва Валентин, който е личен асистент на дъщеря си.

ЛЮБВЕОБИЛНА, МНОГО ЕМОЦИОНАЛНА И ВСЕ УСМИХНАТА – ТАКА ОПИСВАТ ДЪЩЕРЯ СИ ВАЛЕНТИН И ДЕСИСЛАВА. Йоанна чете, пише и смята. Математиката я мъчи, но за сметка на това чете със скоростта на светлината. Танците са новата й страст и тя танцува заедно с по-малкото си братче в детската група на школата по латино танци Unbeso. „Явно музиката е голямата любов на Йоанна. Когато получи учебниците си, отваря първо музиката. Намира всички песни от учебника в Ютуб и ги разучава за отрицателно време“, разказва майка й. Йоанна е почитател на „Металика“ и знае всички песни на групата. Влиянието идва от баща й Валентин, който е страстен почитател на метъл музиката.

Йоанна свири на йоника и работи по индивидуална програма заедно с ресурсния учител Коста Славчев. Той поел детето още когато Йоанна била на 3 г. и до ден днешен тя се подготвя за всички тестове с него.

Преслав, който е на 7 г., все още не си дава сметка, че има различна сестричка, но и родителите им не бързат да го товарят с информация. Двамата се обичат и не могат един без друг. Тази година Преслав тръгнал в първи клас и разбира се, е записан в „Емилиян Станев“ при Маргарита Николова.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

loading...

4 коментара за “Родената със синдром на Даун Йоанна е слънчевото дете на СУ „Емилиян Станев“

 • 22.11.2017 в 14:01
  Permalink

  Обичам го това семейство! Най- прекрасните, борбени и усмихнати хора. Йони е наистина слънчево дете, защото родителите ѝ са истински слънца! Горда съм, че ви познавам!

  Отговор
 • 22.11.2017 в 19:54
  Permalink

  Прекрасни деца! Отглеждам такова дете от 30 год. Чисти сърца, пълни с любов и всеотдайност, това са те.

  Отговор
 • 22.11.2017 в 20:11
  Permalink

  Йоанна е щастливка с такива прекрасни родители, а аз съм щастлива, че ги познавам.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *