ВРЕМЕТО през уикенда променливо и със сутрешни мъгли, в понеделник и вторник за кратко застудява

През нощта ще има незначителна облачност до ясно. Ще бъде почти тихо. Минималните температури ще бъдат между 0 и 3. За В. Търново се очаква минимална температура 0 гр. Преди обяд над равнините части ще преобладава време със значителна ниска облачност и намалена видимост, на места до мъгла. Над полупланинските райони ще бъде слънчево. След обяд облачността и намалената видимост ще се задържат само около р. Дунав. Над останалите райони ще има незначителна облачност. Ще духа слаб вятър от североизток. Максималните температури ще бъдат между 11 и 14, в местата със значителна облачност – между 7 и 10. За В. Търново се очаква максимална температура 12 гр. Атмосферното налягане бавно ще се повишава. Над западните и централните части на Стара планина ще има незначителна до променлива облачност. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-югозапад. Максималните температури на 1200 м ще бъдат около 7 гр., на 2000 м около 2. На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 21.8 през 1911 г., а най-ниската измерена минимална температура е минус 9.5 през 1983 г. Слънцето ще изгрее в 07 часа и 20 минути и ще залезе в 16 часа и 48 минути. Фаза на Луната: пет денонощия след новолуние.

В събота преди и около обяд ще преобладава време със значителна ниска облачност и намалена видимост, на места до мъгла. След обяд облачността и намалената видимост ще се задържат в северозападните райони на Северна България. Над централните части на Северна България облачността ще се разкъса и видимостта ще се подобри. Ще духа слаб вятър от източната четвърт, на моменти ще бъде тихо. В неделя преди обяд над равнините части, ще преобладава време със значителна ниска облачност и намалена видимост, на места до мъгла. Над полупланинските райони ще бъде слънчево. Около обяд и след обяд облачността ще се разкъса и видимостта ще се подобри. Ще бъде почти тихо. В двата почивни дни минималните температури ще бъдат между 0 и 3, максималните между 7 и 10 гр. в местата със значителна облачност и между 11 и 14 в останалите райони.

В понеделник и вторник ще преобладава време със значителна облачност с превалявания от дъжд, в полупланинските райони – от сняг. Ще духа умерен, на моменти силен вятър от северозапад. Температурите ще се понижат. Минималните ще бъдат между минус 2 и 1, максималните между 6 и 9.

В сряда и четвъртък ще преобладава време с променлива облачност, с временни увеличения до значителна и на отделни места е възможно да превали слаб дъжд. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Очаква се затопляне – минималните температури ще бъдат между 3 и 6, максималните между 10 и 13.

Над западните и централни части на Стара планина в петък ще има незначителна до променлива облачност и ще духа слаб до умерен вятър от запад-югозапад. В събота и неделя ще има променлива до значителна облачност и ще духа слаб до умерен вятър от югозапад. Максималните температури за петък, събота и неделя на 1200 м ще се задържат около 6 -7. В  понеделник и вторник ще бъде облачно и мъгливо с превалявания от сняг. Ще духа умерен до силен вятър от северозапад. Температурите на 1200 м ще се понижат до минус 2 – минус 4. В сряда и четвъртък ще има променлива до значителна облачност и ще духа слаб до умерен вятър от южната четвърт. Максималните температури на 1200 м ще се повишат до 9 – 10 През целия период температурите на 2000 м ще бъдат с около 5 по- ниски от тези на 1200 м.

 

 

НИМХ – Филиал Плевен, ХМО – В. Търново

Дежурен синоптик: Николай Ятански

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.