5 четения

Повече търсещи, отколкото започнали работа в областта

 

Лек ръст на безработица се наблюдава в региона. Това заяви директорът на Бюрото по труда във Велико Търново Обрешко Нечев. По негови думи увеличението на трудово неангажираните през октомври се дължи на края на летния сезон и приключването на сезонната работа и селскостопанската дейност. „2109 души са регистрираните безработни лица в областта, което се изразява в 4,4 процента и в сравнение с равнището на безработица за страната е с 2,3 пункта по-ниско“, съобщи той. Нечев заяви, че през изминалия месец трима души са се конкурирали за едно работно място, а общо 487 човека са започнали работа.

„Запазва се тенденция за недостиг на кадри основно за позиции, за които не е задължителна квалификация. Това се отчита от известно време и не можем да удовлетворим напълно търсенето на работодателите“, коментира директорът.

Нечев информира още, че продължава кандидатстването по програмата за детегледачки. Срокът за подаване на документи от семействата, търсещи лица, които да се грижат за малчуганите им, обаче вече е приключил.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!