ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИТЕ НА ГРАД ТРЯВНА. Музей „Даскаловата къща“

Строена е за двама от синовете на хаджи Христо Даскалов. При освещаването на къщата на Гергьовден 1808 г. майсторът Димитър Ошанеца  и калфата Иван Бочуковеца сключват облог и шест месеца работят великолепни тавани-слънца в двете одаи на дома. Слънцата галят и днес с лъчите си гостите в Даскаловата къща. Тук през 1963 г. е открит единственият  по рода си Музей на резбарското изкуство, представящ развитието на най-старата възрожденска резбарска школа – Тревненската, като се тръгне от най-ранната овчарска резба, премине се през резбата, украсяваща дървото в архитектурата на къщите, домашните иконостаси – толкова обичани и майсторски изработени от тревненци, и се стигне до дълбоката и пластична резба, с която тревненските първомайстори красят църковни иконостаси, владишки тронове.

Възстановката на резбарска работилница проследява подготвителния процес на дърворезбата, показан е резбарски инструментариум. Важен акцент на експозицията е дърворезбената колекция – скулптурни фигури на български царе, барелефи на български революционери, възрожденци, дело на един от известните тревненски майстори-дърворезбари Генчо Марангозов.

Атракции в музея

 „ПИСАН БРЪШЛЯН“

     (май – септември)

Рисуване на бръшлянови листа по стара тревненска традиция.

Цена за един час:

Възрастни 2.00 лв

Учащи 1.00 лв

  „СЛЪНЧЕВ ПЪЗЕЛ“

Редене на пъзел с изображение на резбованите тавани в Даскалова къща – „Къщата със слънцата“, където и до днес се спори, чие резбовано слънце е по-красиво: „Майското слънце“ на стария майстор Димитър Ошанеца или „Юлското слънце“ на калфата Иван Бочуковеца. Музеят разполага с 4 броя големи пъзели 60х60см.

„ВЕЧЕРНИ ПОСЕЩЕНИЯ“

(май-септември)

Цена – 200.00 лв. плюс входна такса за всеки посетител. Включва закичване с писан бръшлян, почерпка с ракия и програма.

Необходима е предварителна заявка.

АДРЕС
ул. „Петко Р. Славейков” № 27 А
тел. 0677/ 6-21-66

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *