150 четения

Хормонът окситоцин кара кучетата да обръщат повече внимание на усмихнатите човешки лица

Ново изследване за взаимодействията между хора и кучета разкри значението на хормона окситоцин за социалните контакти, съобщи ЮПИ.
Кучетата по принцип са склонни да обръщат повече внимание на потенциална заплаха, отколкото на приятелско поведение. Тази склонност обаче се променя, когато са приели дози окситоцин – невропептид, който играе роля за социалните контакти, както и за сексуалните контакти в семейството и сред партньори в любовта.
Учени бяха фокусирали най-вече вниманието си върху ролята на хормона при хората, особено що се отнася до въздействието му върху поведението на двойки преди да им се роди дете и след появата му на бял свят. В новото изследване вниманието било фокусирано върху взаимоотношенията между хора и кучета.
„Изглежда, че хормонът окситоцин влияе върху онова, което кучетата виждат, и върху начина, по който преживяват видяното“, заяви Сани Сомпи от университета в Хелзинки, Финландия.
Учените показали на няколко десетки кучета снимки на усмихнати или гневни човешки лица върху компютърен екран. Преди това половината от кучетата приели дози окситоцин. Технология за следене на очите показала колко дълго четириногите гледат всяко лице и колко широко са отворени зениците им. Вниманието и емоциите диктуват колко широко ще са отворени зениците, така че технологията за следене на очите разкрила не само къде е вперило поглед кучето, но и до каква степен е емоционално ангажирано.
Било констатирано, че когато са приели дози окситоцин, кучетата обръщали повече внимание на усмихнатите лица, отколкото на ядосаните. Кучетата в контролната група, които не приели окситоцин, обръщали
повече внимание на сърдитите лица.
„Ние сме сред първите учени в света, прибегнали до измерване на очни зеници за преценка на емоционалното състояние на кучета – отбеляза ръководителят на екипа Оути Вайнио. – Методът по-рано е бил използван единствено в изследвания с хора и маймуни.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!