ВРЕМЕТО на 28 ноември, вторник. Мрачно и валежно, до края на седмицата променливо, с температури над обичайните за сезона

През нощта ще бъде облачно с превалявания от дъжд и сняг. Ще духа слаб до умерен вятър от запад. Минималните температури ще бъдат между минус 1 и 2. За В. Търново се очаква минимална температура 0 гр. През деня ще бъде облачно с превалявания от дъжд и сняг. Ще духа умерен, на моменти силен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще бъдат между 2 и 5. За В. Търново се очаква максимална температура 3 гр. Вечерта и през нощта срещу сряда валежите ще спират, но ще се образуват заледявания. Атмосферното налягане бавно ще се повишава. На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 21.4 гр. през 1961 г., а най-ниската измерена минимална температура е минус 11.2 през 1975 г. Слънцето ще изгрее в 07 часа и 25 минути и ще залезе в 16 часа и 46 минути. Фаза на Луната: шест денонощия преди пълнолуние.

В сряда и четвъртък ще преобладава време с променлива облачност, с временни увеличения до значителна и на отделни места е възможно да превали слаб дъжд. Ще духа слаб вятър от изток-югоизток. В петък и събота ще има значителна облачност с превалявания от дъжд. Очаквано количество на валежа – около и над 10 л/ кв. м. Ще духа слаб вятър без определена посока, на моменти ще бъде тихо. В неделя ще има значителна облачност с временни разкъсвания. На места са възможни слаби превалявания от дъжд. Ще духа слаб вятър от западната четвърт. В понеделник ще има значителна облачност с превалявания от дъжд. Очаквано количество на валежа – около и над 10 л/ кв. м. Ще духа умерен, на моменти силен вятър от запад.

Температурите през периода ще вървят нагоре. В сряда и четвъртък се очаква затопляне. Минималните в сряда ще бъдат между минус 5 и минус 2, в четвъртък между 1 и 4. Максималните в сряда ще бъдат между 5 и 8, в четвъртък – между 9 и 12. В петък минималните температури да бъдат между 3 и 6, максималните между 6 и 9. В събота, неделя и понеделник времето ще се задържи относително топло за сезона – минималните ще бъдат между 2 и 5, максималните – между 8 и 11.

Над западните и централни части на Стара планина във вторник ще бъде облачно и мъгливо с превалявания от сняг. Ще духа умерен до силен вятър от северозапад. Температурите на 1200 м ще се понижат до минус 2 – минус 3. В сряда и четвъртък ще има променлива до значителна облачност, на места са възможни слаби превалявания от дъжд и ще духа умерен до силен вятър от южната четвърт. Максималните температури на 1200 м ще се повишат до 8 – 10 гр. в четвъртък. От петък до понеделник ще бъде облачно и мъгливо с превалявания от дъжд, над 1500-1800 м от сняг, като по-значителни ще бъдат валежите в петък, събота и понеделник. Максималните температури на 1200 м ще бъдат между 5 – 7 гр. в петък и събота и около 3 в неделя и 0 в понеделник. През целия период температурите на 2000 м ще бъдат с около 5 гр. по-ниски от тези на 1200 м.

 

 

НИМХ – Филиал Плевен, ХМО – В. Търново

Дежурен синоптик: Николай Ятански

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *