Търновските историци с отворено писмо до патриарх Неофит и Светия синод заради Македонската църква

ОТВОРЕНО ПИСМО ДО БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ НЕОФИТ И ДО СВЕТИЯ СИНОД СА ИЗПРАТИЛИ ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ ОТ ИСТОРИЧЕСКИЯ ФАКУЛТЕТ НА ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ”. В него те призовават Българската православна църква да предприеме необходимите действия за признаването на Македонската православна църква като духовна дъщеря на Светата Българска патриаршия.

Историците са категорични, че съществуват исторически основания за този акт. „В епохата на Възраждането борбата за самостойна независимост включва и българските земи и когато се създава Екзархията, в която влиза и голяма част от териториите на днешна Македония. Българското население там се определя като екзархийско, т.е. като подчинено на българската църковна йерархия. Политическите събития в ново и най-ново време направиха така, че това население да бъде отделено от естествения си духовен ръководител Българската православна църква. В Средновековието съществува принципа – самостойна държава и самостойна църква, който е валиден и за новото време. След като сме признали Македония за самостойна държава, нормално е да признаем и Македонската църква за самостоятелна”, коментира деканът на факултета проф. Иван Тютюнджиев, който е подписал писмото. Под текста стои подписа и на историка проф. Пламен Павлов.

 

2 thoughts on “Търновските историци с отворено писмо до патриарх Неофит и Светия синод заради Македонската църква

 • 27.11.2017 в 16:04
  Permalink

  Направо да бяха искали България на три морета. Белким им я дадат.

  Отговор
 • 27.11.2017 в 23:01
  Permalink

  проф. Пламен Павлов и деканът на факултета проф. Иван Тютюнджиев призовават Българската православна църква да “ клекне“ на Македонската църква.. НЯМА самостойна държава и НЯМА самостойна църква. КИРИЛ И МЕТОДИЙ НЕ СА Македонци.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *