10 четения

Инжекции ще ни правят по-умни

Инжектирането на голяма доза допамин – произвеждан от главния мозък невромедиатор, може да стимулира мозъчната активност и да помогне на хора да се избавят от редица тежки заболявания, сочат резултатите от изследване, цитирани от сайта Лайф.
При това допаминът не само се бори с последствията от подобни заболявания, като болестта на Паркинсон, но и значително увеличава мозъчната активност.
Учени от Йейлския медицински институт в Ню Хейвън са открили пряка зависимост между повишеното съдържание на допамин и активността на гена 1 (HAR1).
Изследването на ефекта от допаминови инжекции върху взетите от шестима души, пет шимпанзета и пет макаци резус тъканни проби от 16 мозъчни зони е позволило да се потвърди активността на няколко вида ензими, които пряко влияят върху интелигентността и познавателната способност.
Ако клиничните изпитания на препарата са успешни, медици за пръв път ще имат възможност не само да ликвидират последствията от заболявания, тремор и понижена физическа активност, но и в някои случаи да коригират умствените способности посредством инжекции.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!