Забава и знание

Хората, които често са във Фейсбук, са материалисти

Запалените потребители на Фейсбук, които непрекъснато разглеждат и качват нещо в социалната медия, обикновено са материалисти, твърдят германски учени, цитирани от Прес асосиейшън.
Тези хора обикновено имат много повече приятели от другите, които се интересуват по-малко от материални притежания. Те по-често гледат на приятелите си като на „дигитални обекти“ и изпитват по-голяма необходимост да се сравняват с останалите във Фейсбук.
Учените от Рурския университета в Бохум твърдят, че материалистичните хора използват Фейсбук, за да се чувстват по-добре и да постигат целите си. Те дори извеждат термин „социална теория за онлайн саморегулация“.
„Материалистичните хора използват Фейсбук по-често, защото са склонни да конкретизират приятелите си в социалната мрежа – те се сприятеляват с нови хора, за да увеличат притежанията си – каза ръководителят на екипа Филип Оцимек. – Фейсбук осигурява идеална платформа за социални сравнения, с милионите профили и информации за хората. А и той е безплатен – материалистите обичат нещата, които не струват пари“.
Учените са направили тестове с 242 потребители на интернет, за да оценят аспекти на поведението им. Резултатите са показали връзка между материализма и активността във Фейсбук. След това учените са повторили експеримента с отделна извадка от 189 потребители на Фейсбук и резултатите са се оказали подобни.
Резултатите не трябва да се тълкуват негативно за социалната мрежа, изтъкват учените.
„Социалните медии не са различни от другите дейности в живота – те са средства за хората, които искат да постигнат целите си и някои може да имат отрицателни последици за тях или обществото. Установихме, че материалистите използват приятелите си, но те също постигат целта си да се сравняват с другите“ – каза Оцимек.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *