19 четения

850 горнооряховци с кардиологични заболявания са търсили помощ в МБАЛ „Свети Иван Рилски”

Близо 850 пациенти с кардиологични заболявания са потърсили медицинска помощ от лекарите в МБАЛ „Свети Иван Рилски“ в Горна Оряховица. Това отчете като статистика от началото на годината до ноември специалистът по сърдено-съдови заболявания д-р Гинка Маринова, началник Трето вътрешно отделение на болницата. Тя уточни, че повечето пациенти били със сърдечна недостатъчност, а останалите – с нарушения на сърдечния ритъм и с исхемична болест на сърцето. „За периода се наблюдава ръст на пациенти с предсърдно мъждене, тоест имащи неправилен ритъм на сърцето. Това е едно от често срещаните заболявания, което също може да доведе до сърдечна недостатъчност и до други усложнения”, коментира д-р Маринова.

По нейни думи преобладаващите пациенти със сърдечна недостатъчност са на възраст над 50 години, но нарушенията в сърдечния ритъм се „подмладяват“. Кардиологичните заболявания разболяват еднакъв брой мъже и жени и не се влияят от пола на човека.

Д-р Маринова допълни, че зимният сезон оказва негативно влияние на хората с такива диагнози и води до тяхното неразположение. „Болните през летните месеци дори и да имат оплаквания, се чувстват сравнително добре в домашни условия, а през зимните като че ли студът ги кара да са по-активни в търсенето на лекарска помощ“, коментира още д-р Маринова.

Г. ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!