167 четения

Бивши полицаи създадоха мъжка група в Иванча и я кръстиха „Сиромашка радост”

Ръководителят Свилен Георгиев: „Ние сме зевзеци, свирим без пари и доставяме радост на сиромасите!“

 

БИВШИ ПОЛИЦАИ ПРОСЛАВЯТ ИВАНЧА С МЪЖКАТА ГРУПА „Сиромашка радост“. Неин ръководител е 55-годишният Свилен Георгиев, който е на акордеона. „Ние сме зевзеци, свирим и пеем без пари и доставяме радост на сиромасите, затова се казваме така“, обяснява той.

Групата обаче се оказа с минало и история още от далечната 1988 година. Тогава четирима полицаи от Велико Търново, които са били ведомствена охрана в радиозавода и на подчинение на МВР, създават самодейна група със същото име. За рождени дни на колеги, за вечеринки и за всякакви събирания. В начинанието се включват и две дами, също служителки на милицията. Инструментите са акордеон, цигулка, китара и барабани. Групата е представяла полицейското управление във В. Търново на национални фестивали в системата на МВР.

ПОСЛЕ ГОДИНИТЕ МИНАВАТ И ГРУПАТА СЕ РАЗПАДА. Само докато членовете се пенсионират обаче – всеки по различно време.

Двама от състава на онази група – Свилен Георгиев и  Анчо Ангелов, се пенсионират и се завръщат да живеят в родното си село Иванча. Анчо е на 76 г. днес, а преди време се прочу със залавянето на телефонен измамник, който искаше да изкара пари от него. Двамата бивши служители на МВР канят и други участници и създават нова мъжка група „Сиромашка радост”, която включва 4 музиканти и 4 певци. Свилен Георгиев пак е на акордеона и е шефът, Анчо е цигулар, Христо Димитров, който е бивш учител, е на китарата, бившият военен Милчо Тодоров е на барабаните. Певците са Стоян Калчев, бивш служител на радиозавода, бившият учител Илия Каришев, бившият военен Христо Христов и Ангел Койчев – бивш главен механик на някогашната фабрика „Мизия” в Полски Тръмбеш.

С помощта на земеделска кооперация „Съгласие 27-с. Иванча” и Община Полски Тръмбеш групата се сдобива с усилвател и оборудване за озвучаване. А частният земеделски производител Мария Захариева помага на групата, за да пътува и да се явява на фестивали.

Мъжката група в този си състав от 8 души излиза на сцената за пръв път на тържеството по повод честването на 120-годишнината на НЧ „Просвета 1896” в селото през септември 2016 г. Преди официалното си представяне групата е имала неофициални изяви на семейни тържества и местни празници.

„Сиромашка радост“ пее предимно народни и стари градски песни. Репетиции правят всяка седмица. Изявите се отразяват във Фейсбук от Ангел Койчев, който публикува снимки и клипове. Така групата има фенове и извън страната, а нейната популярност расте. Още набират скорост, но са се явявали на различни фестивали и заедно с 11-годишната солистка Мария Въртикъщова, която понякога се включва към групата, това лято са получили 5 медала.

Всички са усмихнати и позитивно настроени. Те оставят всичките си ангажименти и на рождени дни и юбилеи на хора от селото свирят и пеят. Така всяка седмица в Иванча е весело и има настроение. Но освен да създава настроение групата си е поставила и друга цел – да привлича младите и да им предава опита си. Свилен Георгиев с усмивка казва, че старите градски песни и шлагери имат много поучителни текстове, които трябва да се предават на младите. Всички с голямо желание участват в начинанието, независимо че имат здравословни проблеми. Според тях адреналинът на сцената ги кара да забравят за болките и ги държи живи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *