Димитър Димитров представи осмата си книга за Полски Тръмбеш | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Димитър Димитров представи осмата си книга за Полски Тръмбеш

Публикувана на: 29.11.2017г. 253 прегледа

Осмата книга на краеведа Димитър Димитров беше представена на 1 ноември в Историческия музей в град Полски Тръмбеш. Книгата е със заглавие „Полски Тръмбеш – творци на местната народопсихология”. Авторът сподели, че до написването й е стигнал след едно продължително изследване и проучване на хора, дошли от други населени места, които изиграват важна роля като творци на местната народопсихология на Полски Тръмбеш от Освобождението (1878 г.) до наши дни. В продължение на 20 – 30 години в малкото селище Полски Тръмбеш се заселват близо 2000 преселници от 44 населени места, по-голямата част от които балканджии. Тези преселници носят със себе си народопсихологията на населеното място, откъдето са дошли – своите нрави, обичаи и облекло. Всичко това се смесва в едно общо цяло със завареното местно население. С течение на времето се оформя народопсихологията, характерна за Полски Тръмбеш. Още в самото начало на миналия век в населеното място се утвърждават няколко гилдии, три от които се очертават като най-важни: търговска, занаятчийска и банкова. В книгата се разказва за някои от тях и за тяхното значение за развитието на Полски Тръмбеш.

Читателите могат да видят и богат снимков материал. Непосредственно след края на Първата световна война всяка седмица в сряда на площада в Полски Тръмбеш са се събирали много хора на пазара. На една от снимките на преден план се виждат мъжете, облечени в селска носия, а жените – в градска. Виждат се и жени с детски колички и чадъри за предпазване от слънце. Това разнообразие се е дължало на многообразието на заселниците.

Интересен факт е, че най-голямата гилдия в Полски Тръмбеш е била тази на търговците. Тя се създава и оформя още в първите години на XX век. Заселват се много търговци, които си построяват жилища. На първия етаж са разполагали магазините си, а на втория жилището. Търговците са привличали клиенти и никога не са ги връщали, а ако покупката им е достатъчно добра, те са ги черпели със сладко или чаша червено вино с мезе.

За отпечатването на книгата си Димитър Димитров изказа лична благодарност на Богдан Петров и „Асоциацията за изкуство и култура Полски Тръмбеш”, регистрирана в град София, за финансовата и духовна подкрепа. В края на срещата Димитър Димитров подари по една книга на всички присъстващи.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *