Новини

Проект на търновец за софтуер в помощ на жени с рак на гърдата е финалист в New Europe 100

ТЪРНОВЕЦЪТ НЕВЕН БОЯНОВ И НЕГОВИЯТ ПРОЕКТ ЗА СОФТУЕР В ПОМОЩ НА ЖЕНИ С РАК НА ГЪРДАТА е сред седемте финалисти в тазгодишното издание на New Europe 100. Класацията на New Europe 100 включва общо 100 иноватори от Централна и Източна Европа. Целта е да бъде изградена мрежа от иноватори, в която хората, които раждат идеи, да си помагат и да развиват проектите си.

Програмистът Невен Боянов влезе във финала с приложението си DivaCare, което може да бъде инсталирано на телефон и таблет и целта му е да осъществява връзката лекар – пациент по възможно най-лесния начин. Приложението позволява лекарят да изпраща информация до пациента, психотерапевтът – до своя клиент. Така специалистите могат да подпомагат лечението на жените, които се борят с рак на гърдата, като им дават съвети за хранене и физически упражнения. Приложението дава възможност и за обратна връзка, за да може пациентите да съобщават на лекарите си как се чувстват и докъде са стигнали в процеса си на оздравяване.

Приложението работи засега само в САЩ, но мечтата на Невен Боянов е да го направи работещо и в България, за което са му нужни партньори – лекари и терапевти, които искат да пробват иновативния продукт. Той е безплатен за пациентите, обяснява Невен Боянов и допълва, че софтуерът не предлага лечение, а инструмент, с който се помага на излекуването. Платформата DivaCare е едно от приложенията в областта на телемедицината и е част от цяла гама подобни приложения. Невен Боянов работи заедно с партньора си Франк Флеминг, чиято съпруга е била диагностицирана с рак на гърдата преди година.

С. БОЯНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *