322 четения

10-етажен блок потъва в подземна река, обитателите се спасяват с помпи

Институции карат живущите сами да си правят… проект за отводняване

 

10-ЕТАЖЕН БЛОК В ШИРОКИЯ ЦЕНТЪР НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПОТЪВА ВЪВ ВОДА И САМО НЕСПИРНАТА РАБОТА НА ПОМПИ В ОСНОВИТЕ МУ, КОИТО САМИТЕ ЖИВУЩИ СА ПОСТАВИЛИ, В МОМЕНТА СПАСЯВА СИТУАЦИЯТА. Сградата се намира на ул. „Йоновка“ N 11 до градския стадион „Ивайло“. Наш екип установи вчера фрапиращи поражения по сградата. Мазите са необитаеми, а в пикови моменти, които настъпват при всеки валеж, нивото на водата в тях достига повече от метър. Токовите удари от влагата тук са ежедневие и само късметът засега не е довел до пожар или по-фатални последствия.

Илия Георгиев показва докъде стига нивото на водата.
Илия Георгиев показва докъде стига нивото на водата.

„Водата приижда доста напоследък. Никой от нас не помни сградата суха. Инсталирали сме помпи в основите, които работят непрекъснато и това облекчава малко нещата, но не знаем докога ще можем да овладеем тази стихия. Аз съм един от най-потърпевшите, защото жилището ми е точно над мазите. Влагата е убийствена, напукват се вече стените на блока, основите се ронят и треперим да не се срути“, разказа Илия Георгиев. Той и съседите му час по час слизат до първия етаж и мазетата, за да наблюдават нивото на водата и наглеждат работата по помпите. Ако вали дъжд или сняг, дежурят и нощем, но въпреки усилията им основите на блока ерозират. Мнозина си носят и фазомери, за да проверяват за утечки, тъй като домовете им стават опасни заради влагата, която е проводник на електричество.

ОТ ГОДИНИ ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО Е СЕЗИРАНА ЗА ПРОБЛЕМА С МНОЖЕСТВО ЖАЛБИ, НО ПОДЗЕМНАТА РЕКА В ОСНОВИТЕ НА СГРАДАТА ПРОДЪЛЖАВА ДА СЪЗДАВА НЕВОЛИ И С ВРЕМЕТО УВЕЛИЧАВА ДЕБИТА СИ.

Последната жалба на домоуправителя на сградата е от 3 ноември 2017 г. С нея живущите настояват  компетентните органи да направят оглед и оценка на сигурността на 10-етажния блок. Седмица след като молбата им е входирана, на място идва комисия от кметството. Не след дълго до обитателите е пратен и отговор, в който вместо оценка на сигурността, предписания и съдействие ги уведомяват, че трябва сами да си платят и изготвят проект за отводняване. „Тази подземна река не идва от нашата сграда, нито ние сме причинили оттока, но ни карат да се оправяме сами – нямаме нито финансова, нито техническа възможност, а задължението ни е да плащаме данъци, както и правим“, негодуват десетките обитатели на фаталния блок в широкия център на Велико Търново. Изоставени от институциите, хората са призовали на място и няколко общински съветници, за да им покажат в какви опасни условия живеят. Трима загърбват политическите си пристрастия и идват на място – Мария Илчева, Стоян Витанов и адв. Николай Илчев. „Препращането на живущите към закона за управление на етажната собственост в отговорите на общината не кореспондира с проблема, тъй като той е извън жилищния блок и в този смисъл е обидно и формално отношение към живущите“, е становището на местните парламентаристи, които са отправили и специално питане към кмета Даниел Панов по темата. Те настояват администрацията да поеме конкретни ангажименти и действия по установяване на водоизточника и строително-монтажни работи по отстраняването на проблема.

Стилян НАЙДЕНОВ

13 коментара за “10-етажен блок потъва в подземна река, обитателите се спасяват с помпи

 • 29.11.2017 в 10:33
  Permalink

  тя държава потъва, вие за 1 блок се кахърите 🙂

  Отговор
 • 29.11.2017 в 13:24
  Permalink

  Защо пък общината да плаща?! Откъде-накъде?

  Отговор
 • 29.11.2017 в 13:55
  Permalink

  Продавайте, все ще се намери някой глупак с пари да го купи.

  Отговор
 • 29.11.2017 в 14:11
  Permalink

  Това е частна собственост и отговорността за поддръжката на сградата е на собствениците.
  Общината има задължение и отговорност единствено за собствените си имоти, както и градската инфраструктура.
  Това че няколко тариката искат да спечелят политически дивиденти е друг въпрос. Чужди (общи) пари лесно се харчат.

  Отговор
 • 29.11.2017 в 14:57
  Permalink

  Принципно блока е частна собственост но по интересното е че проблема е относително скорошен, имайки в предвид възрастта на сградата. Вероятно не става дума за „подземна река“ а за калпаво отводняване и канализационни проблеми в терените по нагоре – не са първите нито последните пропищяли заради ново строителство и калпаво или липсващо отводняване…

  Отговор
 • 29.11.2017 в 14:58
  Permalink

  То там вече месеци наред виси един трансперант ,че се продава апартамент.Ясно е вече защо трудно се продава.

  Отговор
 • 29.11.2017 в 15:21
  Permalink

  Симпатизирам на хората, но също смятам че проблемът си е техен. Така е при капитализма – всеки се грижи сам за собсвеността си, прави си застраховки, поддържа, плаща и така. Собствеността върху недвижим имот крие своите рискове, затова в капиталистическия свят хората живеят предимно под наем и като стане нещо такова просто се изнасят и оставят богатия и застрахован собственик да се погрижи за проблема професионално.

  Отговор
 • 29.11.2017 в 17:24
  Permalink

  На мен пък ми е любопитно какви проучвания се правят на терените преди да се разреши строителна дейност и ако – да – кой носи отговорност при разрешение за строеж върху свлачище напр., а ако не се правят подобни проучвания ПРЕДИ разрешението за строеж – ЗАЩО ? Във въпросния случай, доказано ли е съществуването на подземната река, или тя извира от някоя съседна сграда ?!

  Отговор
 • 29.11.2017 в 22:12
  Permalink

  блока е на спортните комунета ,строен преди 50 год, защо др .илчев и витанов се застъпват за този блок ,колко до сега блокове са в подобна ситу ация,апартментите са купени на ниски цени ,ремонти до сега правех с наши пари,сега да си отводнят мазите, един багер за 2000лв ще го отводни,това не е рабата на кмета

  Отговор
 • 30.11.2017 в 17:52
  Permalink

  Блоккът не е на „спортните комунета“ , и строен преди около 40 год. Проблемът с подводните води е от преди около 10 г и най-вероятно е резултат от новопостроените сгради в съседство и липсващо отводняване . Живущите в блока едва ли чакат някой да им реши проблема, но той явно не е в техните компетенции и никой не иска от Общината да плаща, а да се намери решение на проблема.

  Отговор
 • 01.12.2017 в 16:25
  Permalink

  Вода на тая снимка не видях не знам за какво дежурене на помпи говорят.

  Отговор
 • 03.12.2017 в 7:29
  Permalink

  Лесно е да пишеш коментари, когато проблемите са в чужд двор – да се оправяли, да продавали, да се застраховали. Ако коментиращите бяха потърпевши друга песен щяха да пеят. Малко хора се замислят, че няма застраховани от нищо и на всеки може да се случи лошото, ама като нямат проблеми в момента и големи го раздават, поне да си мълчат, като и без това нито могат нито искат да помогнат на хората с проблемите. Тук не визирам само конкретния казус, а говоря по принцип и за уточнение нито живея в този блок, нито имам имот в него.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *