25-годишният Марин Петков преподава на 300 ученици в Полски Тръмбеш | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

25-годишният Марин Петков преподава на 300 ученици в Полски Тръмбеш

Публикувана на: 29.11.2017г. 442 прегледа

 

Младият учител получи грамота за Деня на народните будители

 

МАРИН ПЕТКОВ Е УЧИТЕЛ ЗА ПРЪВ ПЪТ СЛЕД КАТО Е ЗАВЪРШИЛ ВТУ. За Деня на народните будители той получи грамота от Регионалния инспекторат за преподавател с най-много ученици в областта. 25-годишният МЛАДЕЖ ПРЕПОДАВА НА 300 ученици, което е своеобразен рекорд. Той е родом от Дебелец. Основното си образование е завършил в основното училище „Д-р Петър Берон“ в градчето. След осми клас започнал да изучава геодезия в ПГСАГ „А. Попов“ във Велико Търново. След завършване на средното си образование осъзнал, че силата му не е в геодезията и решил да изучава нещо съвсем различно в университета. Кандидатствал единствено във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, понеже знаел, че това, което иска да учи, може да усвои най-добре там. Приели го в специалност „История и философия“, което било и неговото първо желание.

От тази година е учител по философски цикъл в СУ „Цанко Царковски“ в Полски Тръмбеш. „За първа година съм учител, преди това съм се занимавал със строителство, също така през последната година бях администратор в един хотел във Велико Търново. Бях исключително доволен от работата си, от условията и с колегите си бях в много добри отношения, но желанието ми да бъда учител и да работя с деца и младежи надделя. Кандидатствах на няколко места и за мое най-голямо удоволствие получих работата в СУ „Цанко Царковски“. Още от първия ден бях приет много топло както от учителите, така и от директорката“, разказва Марин Петков.

 

ИЗПИТАНИЕТО ДА ПРЕПОДАВАШ НА 300 ДЕЦА, КОГАТО СИ МЛАД УЧИТЕЛ

 

Да преподаваш на над 300 ученици, не е лесно, особено когато си начинаещ в тази работа. Колкото и добра подготовка да имаш от университета, в практиката излизат все нови неща, за които никой не те е подготвил.

„В момента с учениците се учим взаимно, аз се опитвам да ги въведа във философските дълбини, а те учат мен на търпение, разбиране и оформят стила ми на преподаване. Влизам в часове при ученици от осми до дванайсети клас включително“, споделя още 25-годишният преподавател.

Денят му започва около 5:30 сутринта, защото пътува от Дебелец до Велико Търново и от там до Полски Тръмбеш. Около 7:30 вече съм в училище и залисан в часовете, денят ми неусетно минава. Марин казва, че е отговорен към своите ученици и винаги е на тяхно разположение, ако имат нужда след часовете да поработят индувидуално или групово, за да наваксат с материала. Средно на ден има между 5 и 6 учебни часа.

Опитва да си разпределя времето така, че да му стига за всичко. Ако през седмицата е отдаден на ученицигте си, през уикенда отделя повече време за семейството си. Разпуска, като се занимава с пчеларство, което е неговото хоби и го прави с удоволствие. Когато се занимава с пчелина, се отпуска и успява да си почине. Не е женен, но живее на семейни начала с приятелката си. От септември месец тази година освен учител е и баща на дъщеричка.

Н. ГЕОРГИЕВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *