64 четения

Две фирми в надпревара кой да прави ремонт за 1,6 млн. лв. на новия Административен съд

Сагата може да се точи до безкрайност, 40 магистрати и служители наблъскани в няколко стаи

 

ОТХВЪРЛЕНАТА ОТ КОМИСИЯТА НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ фирма ДЗЗД „Темида-2017“ спечели битка в комисията за защита на конкуренцията, която връща преписката на съвета и разпорежда той да плати 1500 лева разноски. Решението обаче може да се обжалва от съдебния съвет пред Върховния административен съд и така процедурата за избор на изпълнител на обществена поръчка да се точи до безкрайност. Ако съветът не се заяжда с решението на КЗК от средата на ноември т.г., трябва да насрочи нова процедура за избор между „Темида-2017“ и „Нова строителна компания“ ЕООД. И двете дружества са софийски и искат да направят ремонт на многострадалната сграда на ул. „Иван Вазов“ 1 в старата столица по обявена обществена поръчка за 1,6 млн. лв. Сградата е паметник на културата и заради това ВСС има специални изисквания. Заради тях тя е отхвърлила офертата на „Темида-2017“, която предлага да има подизпълнител в лицето на фирма „Реставрация“. Другото дружество, избрано от съвета, има заложен предмет на дейност архитектурни и инженерни дейности и технически консултации и се управлява еднолично, за разлика от конкурентното, което е консорциум от няколко фирми. Самото протакане на процедурата за избор на изпълнител е заложено в закона, защото обжалването от неизбраната фирма може да върви в КЗК още доста време.

ТАКА И ТАЗИ, ПЪК ВЕРОЯТНО И ДРУГАТА КОЛЕДА ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯТ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД ще си остане натъпкан в помещения в Старото военно училище, които се пукат по шевовете. А този съд обслужва 5 области и тук идва бизнесът от половин България.

САМ В СТАЯ Е САМО ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА СЪДА ГЕОРГИ ЧЕМШИРОВ, КОЙТО СЕГА ПОДКАРА СВОЯ ВТОРИ МАНДАТ. Всички останали са по няколко души, а през последните две години от 25 съставът е набъбнал на 40 души. Имeннo зa peшeниeтo нa пpoблeма със сградния фонд пpeз 2012 гoдинa изcтpaдaлият имoт в cтapaтa чacт нa гpaдa бe зaкyпeн oт Миниcтepcтвoто нa пpaвocъдиeтo. Зa нeгo бяхa пoхapчeни 1,7 млн. лeвa. Tpoмaви пpoцeдypи и лoшa opгaнизaция обаче пpeпъвaхa peaлизaциятa нa пpoeктa за ремонт и eмблeмaтичнaтa cгpaдa cкopocтpeлнo ce pyшeшe пoд нaпopa нa пpoгнили мaзилки и тeчaщ пoкpив.

„Наглеждаме сградата, но не знам дали и другата Коледа ще бъдем там или не. Аз, като председател на съда, ще видя изпълнителя едва когато бъде избран и вече няма обжалвания. Такъв е законът и не бих искал да го коментирам. Надявам се обаче най-сетне да има окончателен избор и никой повече да не обжалва, но не знам кога ще стане това“, каза вчера съдия Георги Чемширов.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!