48 четения

Декември по-студен и по-валежен от обичайното, с голяма вероятност за снежна Коледа

Астрономическа справка: В началото на месеца Слънцето в София изгрява в 7 ч. и 37 мин. и залязва в 16 ч. и 54 мин. Продължителността на деня е 9 ч. и 17 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 7 ч. и 57 мин. и залязва в 17 ч. и 3 мин. Продължителността на деня е 9 ч. и 6 мин. Фазите на Луната през месеца са: 3.12. – пълнолуние, 10.12. – последна четвърт, 18.12. – новолуние, 26.12. – първа четвърт.

Астрономическата зима започва на 21.ХII. в 18 часа и 28 минути.

Климатична справка: В метеорологично отношение декември е първият зимен месец. Преобладава облачното и мъгливо време. Студените нахлувания от север на арктичен въздух зачестяват и вали сняг. Средният брой на дните със снежна покривка в Северна България е 10-15, в Южна – 4-5. При нахлувания на топъл въздух от югозапад температурите се повишават и се наблюдават т. нар. „поврати на топлина”. Валежите в сравнение с другите месеци са сравнително малко, особено в Дунавската равнина. Средният брой на мрачните дни е от 9 до 14, на ясните — от 2 до 4, а на мъгливите в равнинните райони — от 7 до 12.

ПРОГНОЗА: Тази година през декември се очаква средната месечна температура да бъде около и под нормата, която в Северна България и високите полета е 0-1 гр., в Горнотракийската низина – 2-3, по Черноморието и в най-южните райони – около 4, в планините – от минус 8 до минус 3. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 15 и минус 10, по Черноморието – около минус 7, а най-високите – между 10 и 15, в районите чувствителни на южен вятър – до 18.

Месечната сума на валежите ще бъде над нормата, която в по-голямата част от страната е между 40 и 60 л/ кв. м, в планините и най-южните райони – между 70 и 120 л/ кв. м.

Месецът започва с много динамично време. Под влияние на серия средиземноморски циклони, преминаващи през страната или близко до нея, ще се създават валежни обстановки. Има условия за значителни валежи. През първити дни от месеца ще духа умерен, в източните райони и северно от планините и временно силен юг-югозападен вятър и температурите ще бъдат високи. Валежите ще са от дъжд. Към 4-5-и от север-северозапад ще нахлуе студен въздух. Температурите ще се понижат и дъждът ще премине в сняг. През последните дни от десетдневието темепературите относително ще се повишат, но ще останат по-ниски от обичайните. Отново ще има валежи, предимно от сняг.

Динамично ще се задържи времето през второто десетдневие. През повечето дни температурите ще останат по-ниски от обичайните. Около 12-13-и и в края на десетдневието отново ще има валежи, в по-голямата част от страната, предимно от сняг. В началото, в средата и в края на третото десетдневие отново има вероятност за валежи.

Красимир Стоев – синоптик в НИМХ-БАН

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!