5 четения

Диабетът е ключов фактор за увеличаването на случаите на рак по света

Британски учени са открили връзка между диабета и увеличаването на случаите на рак по света, пише в. „Дейли експрес“, позовавайки се на публикация в сп. „Lancet Diabetes and Endocrinology“.
Проучването на специалисти от лондонския Импириъл Колидж е базирано върху данни за 792 000 души от 175 страни през 2012 г. Изследователите са отчели увеличение на новите случаи на 18 вида рак, свързани с диабет и повишен индекс на телесната маса.
Специалистите са установили, че хората с повишен индекс на телесната маса, които освен това страдат от диабет, съставляват 5,6 процента от новите глобални случаи на рак.
Изследователите са отчели, че 38,2 процента от общите случаи на рак, които могат да бъдат приписани на диабет и повишен индекс на телесната маса, са в западните страни с високи доходи. Следват югоизточните азиатски страни с 24, 1 процента.
Тъй като броят на страдащите от диабет и на хората с повишен индекс на телесната маса нараства, специалистите прогнозират увеличение с 30 процента за жените и с 20 процента за мъжете на свързаните с тези два рискови фактора случаи на рак.
Експертите напомнят, че рискът от диабет и повишен индекс на телесната маса може да бъде предотвратен чрез промени в начина на живот като здравословно хранене и физическа активност.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!