20 четения

Проф. Весела Дулева: „Здравословното хранене на децата трябва да стане приоритет“

МНОЖЕСТВО ПРЕПОРЪКИ КЪМ ДЕТСКИТЕ УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ И СЕМЕЙСТВАТА Е ПОДГОТВИЛО МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ПО ОТНОШЕНИЕ НА ЗДРАВОСЛОВНОТО ХРАНЕНЕ НА МАЛЧУГАНИТЕ. Това заяви на кръгла маса във Велико Търново проф. Весела Дулева, национален консултант по хранене и диетика и член на работна група в екипа на здравното министерство за подготовка на европредседателството. Тя съобщи, че препоръките ще бъдат предоставени на регионалните здравни инспекции и ще бъдат приложени в съвместната работа с Министерството на образованието. „Предвиждаме включване в учебната програма на децата обучение по здравословен начин на живот. При по-големите ученици ще се коментират и вредите от употребата на алкохол, тютюнопушене и наргиле“, обясни проф. Дулева.

Тя допълни, че са разработени и стратегии за повишаване качеството на храната и в детските ясли и градини. По нейни думи предстои да бъдат издадени сборници ръководства, в които ще е обяснено как трябва да се приготвя храната за най-малките и ще има над 400 рецепти, съобразени с възрастта на малчуганите. „Всички рецепти са с намалено съдържание на сол, наситени мазнини, без подобрители и изцяло в рамките на здравословния параметър“, коментира специалистката.

Проф. Дулева информира, че е проведена среща с асоциациите на производители от всички аспекти на хранително-вкусовата промишленост с цел реформулиране на храните и напитките. „Трябва да се подобри съставът на продуктите и да се повиши информираността на населението по тази тема. ЩЕ РАБОТИМ ЗА СФОРМИРНЕ НА БЪЛГАРСКО ЛОГО, КОЕТО ДА ПРЕДЛАГА НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ ЗДРАВОСЛОВНИ ХРАНИ. Това е практика в повечето страни от Европейския съюз и по този начин хората по-лесно разпознават качествените стоки“, коментира тя.

Националният консултант съобщи още, че от 1997 година до днес са проведени 13 проучвания за цялата страна относно проблема със затлъстяването. Резултатите показват, че в периода 1998 до 2008 година децата от 5 до 7 години с наднормено тегло са се увеличили около 5 – 6%, а 13 – 15-годишните с наднормено тегло са били 10 – 12% от всички подрастващи у нас. След 2008 до 2016 година при различните възрастови групи имаме задържане нивото на затлъстяване, а в някои възрастови групи наблюдаваме обратна тенденция.

Проф. Дулева заключи, че към настоящия момент 30 процента от българчетата са с наднормено тегло, а 15 на 100 са със затлъстяване.

Г. ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!