Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Топъл и дъждовен уикенд, до края на периода променливо и със сравнително високи температури

През нощта ще има значителна облачност и на места ще превали дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток. Минималните температури ще бъдат между 7 и 10 гр. За В. Търново се очаква минимална температура 10. През деня ще бъде облачно, с превалявания от дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от югоизток. Максималните температури ще бъдат между 9 и 12, за районите около р. Дунав между 5 и 8. За В. Търново се очаква максимална температура 12 гр. Атмосферното налягане бавно ще се повишава. На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 19.2 през 1979 г., а най-ниската измерена минимална температура е минус 11.4 през 1989 г. Слънцето ще изгрее в 07 часа и 28 минути и ще залезе в 16 часа и 45 минути. Фаза на Луната: три денонощия преди пълнолуние.

В събота също ще има значителна облачност с превалявания от дъжд, като очаквано количество на валежа ще бъде около и над 10 л/ кв. м. Ще духа слаб вятър, предимно от запад, на моменти ще бъде тихо. Минималните температури ще бъдат между между 3 и 6, максималните между 6 и 9 гр. В неделя, понеделник и вторник ще има значителна облачност с временни разкъсвания и на места ще превалява слаб дъжд. Ще духа умерен до силен вятър от запад. В неделя времето ще се задържи относително топло за сезона – минималните ще бъдат между 2 и 5, максималните между 10 и 13 гр. В понеделник се очаква захлаждане, което ще се задържи във вторник и сряда. Температурите в понеделник сутринта ще бъдат между 6 и 9 и през деня и в следващите дни бавно ще се понижават. В сряда и четвъртък ще има незначителна до променлива облачност и ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Минималните температури ще бъдат между 3 и 6, максималните между 8 и 11.

Над западните и централни части на Стара планина в петък, събота и неделя ще бъде облачно и мъгливо с превалявания от дъжд, над 2300 м – от сняг. Ще духа умерен до силен вятър от юг-югозапад. Максималните температури на 1200 м ще бъдат между 8 и 10. В понеделник, вторник и сряда ще има значителна облачност, на места са възможни слаби превалявания от сняг и ще духа умерен до силен вятър от северозапад. Температурите на 1200 м ще се понижат до минус 3 – минус 8. В четвъртък ще има променлива облачност и ще духа умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури на 1200 м ще бъдат около 3. През целия период температурите на 2000 м ще бъдат с около 5 гр. по-ниски от тези на 1200 м.

 

 

 

НИМХ – Филиал Плевен, ХМО – В. Търново

Дежурен синоптик: Николай Ятански

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *