8 четения

В Недан откриха паметник на загиналите във войните

ПАМЕТНИК НА ЗАГИНАЛИТЕ ГЕРОИ В БАЛКАНСКАТА, МЕЖДУСЪЮЗНИЧЕСКАТА, ПЪРВАТА И ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА БЕ ОТКРИТ В СЕЛО НЕДАН. Паметният знак е поставен на площада в селото. 58 имена на герои са гравирани в гранита и ще останат вечно в паметта на поколенията. Паметникът е изграден по проект на арх. Юрий Любомирски, а статуята на белия ангел, склонил глава над имената на загиналите във вечен поклон пред саможертвата и героизма, е по идея на кмета на Недан Илко Костадинов.

На тържествената церемония присъстваха кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов, председателят на Общински съвет – Павликени, Ваня Антонова, кметове и зам.-кметове от общината, общински съветници, граждани и гости на селото. Архимандрит Георгий отслужи заупокойна молитва.

„Паметникът стана възможен благодарение на средства по програма „Местни инициативи“, която всяка година дава възможност на кметствата да направят важни инвестиции в своите населени места. В Недан бе избран и защитен проект за паметник“, каза в словото си инж. Манолов. Той посочи също, че две трети от средствата за създаване на паметника идват от дарители. “Няма населено място в общината без паметник на загиналите, почитащ тяхната саможертва“, каза още кметът. „100 години чакахме този момент“, категоричен бе кметът на с. Недан Илко Костадинов.

Пред паметника бяха положени много венци и цветя на признателност.

С. НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *