21 четения

От БСП алармират: Далавера. По 27 стотинки за кв. м наем плащат собствениците на парка с миниатюрите

41 200 ЛВ. ГОДИШНО ГУБИ ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ОТ ОТДАВАНЕТО ПОД НАЕМ НА ЗАНИЖЕНИ ЦЕНИ НА ТЕРЕНА С ПАРКА С МИНИАТЮРИТЕ. За това алармираха вчера групата съветници от БСП по време на заседанието на местния парламент. Оказва се, че фирма „Кроношпан” плаща месечен наем в размер на 5100 лв. за 10 дка в Южната индустриална зона, или по 0,50 стотинки за кв. метър. В същото време паркът с миниатюрите под Царевец се простира на близо 15 дка, за които инвеститорите плащат месечен наем от 4000 лв., или по 0,27 стотинки за кв. метър. „С това на практика загубите за община Велико Търново възлизат на 41 200 лв. за година”, обясни Стоян Витанов. Двамата с Петко Тюфекчиев поискаха от кмета Даниел Панов да отговори дали изграждането на парка е съгласувано с Министерството на културата, Регионалния исторически музей и Института по приложна музеология. Оказва се, че такова съгласуване от трите институции на практика няма, а има единствено становища, което е съвсем различно, реагираха червените съветници.

Паркът „Търновград – духът на хилядолетна България“ бе открит в края на септември. Инвеститор на проекта е „Национална компания Украйна на Балканите“ на Александър и Наталия Меншикови от украинската столица Киев. Теренът за парка, намиращ се под Балдуинвата кула, е отдаден от Община Велико Търново под наем след конкурс за срок от 10 години въпреки бурните дебати и спорове, които предизвика в общината.

От БСП настояват също да получат отговор по какъв начин е организиран и проведен конкурсът за отдаването под наем на терена, както и какъв е съставът на комисията, участвала в провеждането му. Сред въпросите са още коя е лицензираната фирма, определила наемната цена от 4000 лв., както и дали са правени предварителни археологически проучвания в района съгласно Закона за културното наследство.

Кметът Даниел Панов заяви, че паркът с миниатюрите е плюс за Велико Търново, привличайки хиляди туристи. И допълни, че общината се стреми да осигурява на инвеститорите нормална среда. Като пример кметът посочи още, че в много други европейски държави има подобни паркове като този в старата столица, които се радват на голям интерес.

В. ВАЛЕНТИНОВА

2 коментара за “От БСП алармират: Далавера. По 27 стотинки за кв. м наем плащат собствениците на парка с миниатюрите

 • 01.12.2017 в 17:15
  Permalink

  Да ама Не! Загубата е еврейска!След 17 ч.в Чолаковци и Пишмана ясно се усеща присъствието на Кроношпан в Търново.Чрез въздуха който дишаме!А и г-н Тюфекчиев дали ще може да сметне загубата за Общината от „Камбаната“.

  Отговор
 • 03.12.2017 в 21:38
  Permalink

  Миниатюрите,не трябва да плащат нищо за земята,защото на тая поляна е неизползвана

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *