151 четения

Пълна промяна на движението във В. Търново, изместват тежкия трафик извън града с два нови пътни възела и три моста

ИЗЦЯЛО НОВА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ДВИЖЕНИЕТО НА ТЕРИТОРИЯТА НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПОДГОТВЯ ОБЩИНАТА. В болярския град ще се правят два нови пътни възела и три моста, като за част от съоръженията процедурите за проектиране вече са стартирали. Новината съобщи по време на заседанието на Общинския съвет в четвъртък кметът Даниел Панов в отговор на питане на съветника адв. Николай Илчев за организацията на движението в града. По думите на кмета генералният план за организация на движението се финансира от бюджет 2018 на Община Велико Търново и инвестиционната програма. Разработката ще урегулира градското и транзитното движение, зоните за престой и райониране, както и нови маршрути за градските автобуси, пропускателната способност на изградените улици и т.н. Както „Борба“ нееднократно припомня, в момента цялата организация на движение става също по подобна разработка, но правена в началото на 80-те години на миналия век, когато областният център е бил със съвсем други параметри и нужди.

ДВАТА НОВИ ПЪТНИ ВЪЗЕЛА, КОИТО ЩЕ СЕ ПРАВЯТ В ГРАДА, ВЕЧЕ БЯХА ПРЕДСТАВЕНИ КАТО ПРОЕКТИ, ОБОБЩИ КМЕТЪТ ДАНИЕЛ ПАНОВ. В напреднала фаза на реализация е първият, за който има готовност за финансиране още тази пролет. Т.нар. „Северен пътен възел“ ще поема по 6 хил. коли дневно от Арбанаси, Горна Оряховица и старата част и ще ги отвежда с мост над Янтра след втория тунел на главния път Русе – Велико Търново. „Представихме на Министерството на регионалното развитие и благоустройството идеен проект, а оттам правят същинския, който ще се финансира от държавата, тъй като става дума за републиканска пътна мрежа. Средствата очакваме през пролетта“, обясни градоначалникът.

Нов пътен възел се прави и на източния вход на Велико Търново откъм Варна. Той ще поема трафика през кв. „Света гора“. Средствата ще отидат и за обновление на отсечките „Теодосий Търновски“, „Димитър Найденов“, „Сливница“ и „Климент Охридски“.

Предвиден е и нов мост в подножието на Балдуиновата кула, който ще е в съседство на въжения и ще осигурява директен подход към пътя, излизащ от Ксилифор до Шереметя, и връзка с главния път за Русе на срещуположната страна. Вторият мост пък ще се намира в близост до сегашния към кв. „Света гора“.

До седмица ще бъде пуснат и светофарът пред „Метро“. Съоръжението не работи вече трети месец, а чешката компания, която го е изградила още през 2008 г., е закрила своето представителство във В. Търново. Ето защо се е наложило да се контактува директно с централния й офис в Прага, откъдето са изпратили нов контролер.

Стилян НАЙДЕНОВ

6 коментара за “Пълна промяна на движението във В. Търново, изместват тежкия трафик извън града с два нови пътни възела и три моста

 • 01.12.2017 в 12:34
  Permalink

  Пак всичко е в бъдеще неопределено време!

  Отговор
 • 01.12.2017 в 13:25
  Permalink

  Колкото улица Крайбрежна, и път през старото военно училище направиха (водния проект), толкова и това ще бъде реализирано. Ами да прави там безсмислен ремонт на главната улица, и да прави пак тротоара (който в центъра на нищо не прилича). Има обаче и хубави неща в града – все пак не трябва само лошото да гледаме.

  Отговор
 • 02.12.2017 в 15:58
  Permalink

  на кого е нужен този светофар при Метро само задръства движението.

  Отговор
 • 02.12.2017 в 22:58
  Permalink

  Важен и принципен въпрос към кмета г-н Панов: Той лично обеща да реализира един стар и сравнително евтин проект за пешеходен надлез, който да пресича ул.“Магистрална“ в района между двете бензиностанции на OMV, т.е. да свързва парка Габровски с пешеходната пътека зад Техномаркет. Общоизвестно е, че там пресичат хората и учениците живеещи в зона Б, но поради липса на инфраструктора това става с огромен риск за живота им подади ужасния трафик по „Магистрална“. Преди няколко години в.Борба анонсира проекта, който бе обявен на стойност между 60 и 100 хил.лева, а кмета Панов обеща да го реализира защото хората го очакват вече над 10 години. КМЕТЕ, докога ще чакаме? Нека най-накрая да го направим!!!

  Отговор
 • 03.12.2017 в 16:32
  Permalink

  Аман от проекти, ще ще ще , просто вече на обръщаме внимание на подобни гръмогласни съобщения!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!