139 четения

Духовият оркестър на Велико Търново празнува 50 г. с празничен концерт

Орлин Горанов и Весела Бонева идват за юбилейното шоу на 7 декември

 

ПОЛОВИНВЕКОВНАТА СИ ИСТОРИЯ ЩЕ ОТПРАЗНУВА С ПРАЗНИЧЕН КОНЦЕРТ ДУХОВИЯТ ОРКЕСТЪР НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Орлин Горанов и Весела Бонева пристигат в старата столица, за да участват в шоуто, което започва в 19 часа на 7 декември в голямата зала в Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов”. Най-популярните и обичани песни на Орлин Горанов, както и много джаз и поп мелодии, които Весела Бонева ще изпълни, са подготвили търновските музиканти с прочутите си гости. В шоуто ще прозвучат и много самостоятелни изпълнения на търновската формация, както и няколко коледни песни в края на концерта. Шоуто е част от коледната програма и е подарък за почитателите на оркестъра от Община Велико Търново. Поканите, които всеки може да вземе от касата на театъра, са били почти напълно изчерпани само за два-три дни, признава диригентът на формацията Велико Търново маестро Владимир Бошнаков.

През 1967 г. започва историята на духовия оркестър на Велико Търново, който за 50 г. преминава през върхове и застои, за да се превърне днес в една от най-разпознаваемите формации в старата столица. През последните години оркестърът е намалил състава си по различни причини, обновил е репертоара си и вече се представя като „Бигбенд Велико Търново”. „Да, музикантите предпочитат да се наричат така и е логично, защото ние вече не сме оня огромен духов оркестър от първите години. Свирим не само специфичната за духова формация музика, а и много модерни, поп и джаз мелодии”, казва маестро Бошнаков.

Духовият оркестър на старата столица е създаден като част от предприятието „Културен отдих и художествена украса” при Общинския съвет за култура във Велико Търново. Първият диригент на новосформираната формация е Дочо Папазов. Така започват успешните изяви на концертния подиум и активното участие на оркестъра в редица градски културни и обществени мероприятия. ОКОЛО 50 СА БИЛИ МУЗИКАНТИТЕ В ДУХОВИЯ ОРКЕСТЪР НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО В НАЧАЛОТО, А И ДЪЛГИ ГОДИНИ СЛЕД ТОВА. Днес музикантите са 24. Докато формацията е била голяма, оркестърът е изпълнявал увертюри и сюити на Вагнер, Вердер, Росини. Впоследствие, и особено след като Харалампи Попов взема диригентската палка, т.нар. духова музика на Велико Търново започва да свири джаз и поп парчета, както и много филмова музика. За 50 г. история съставът е реализирал стотици концерти в страната и в чужбина. Бил е на турнета в Швейцария, Германия, Унгария и Чехия, както и на много фестивали и прегледи на професионални оркестри.

Търновските музиканти са свирили с известни български певци и инструменталисти като Теодосий Спасов, Хилда Казасян, Васил Петров, Стефка Оникян, Милица Гладнишка, Данчо Капитанов… „Да акомпанираш на такива артисти, е приятно и вдъхновяващо занимание. Правим го с удоволствие и очакваме с нетърпение всеки следващ такъв концерт. На публиката много й харесват тези шоу програми, а музикантите се справят с новата музика без проблем. За 50 г. оркестърът така се е сработил, че да промениш репертоара, вече не е никакъв проблем”, признава маестро Владимир Бошнаков, който е начело на формацията от 2014 г. Признава, че за него работата с бигбенда е отдушник на фона на тежките опери, които той прави за държавните опери в Русе и Стара Загора, затова много обича и репетиционния период, и изявите с търновските музиканти.

КЛАРИНЕТИСТЪТ ИВАН ИВАНОВ, АНТОН ПАВЛОВ, КОЙТО СВИРИ НА САКСОФОН, И ТРОМБОНИСТЪТ ПЛАМЕН ГРИГОРОВ СА ТРИМАТА ДОАЙЕНИ НА БИГБЕНДА. Те са във формацията от 40 г. и някои от тях вече дори работят с наследниците си на една сцена. Антон Павлов свири в оркестъра редом до сина си Ивайло Павлов, който е следващата генерация музиканти във формацията

Една дама за цвят има в търновския бигбенд, тя се явява и най-младият музикант в оркестъра – Галина Иванова, която свири на флейта. „Имахме още едно младо попълнение в лицето на кларинетиста Павел Стойчев, но той само преди десетина дни избра да отиде да работи в гвардейския оркестър. Павел обаче ще бъде с нас на концерта за нашата 50-годишнина”, усмихва се маестро Бошнаков и допълва, че оркестърът почти постоянно набира музиканти. Всички, които искат да са част от популярната търновска формация, е достатъчно просто да звъннат на маестро Бошнаков и да се явят на прослушване.

„Проблемът ни дори не е във финансите. Формацията е в структурата на дирекция „Култура” и общината реагира на всички наши искания. Имаме бройки, нямаме музиканти. Имаме нови смокинги, изяви, инструменти… Общината ни помогна да си набавим четири нови саксофона и два тромпета. Проблемът е в това, че някои от инструментите вече изобщо не се изучават в България. Баритон и бас флигорна например вече никъде не се преподава. Допреди да закрият Военното музикално училище в София, там поддържаха тези инструменти, сега вече не знам дори в детските музикални школи дали ги преподават”, признава диригентът. И допълва, че един от малкото музиканти, които могат да свирят на баритон в търновския бигбенд, е Ивайло Павлов. Той е възпитаник на последния випуск на Военното музикално училище в столицата.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!