102 четения

Ден преди Никулден – опашки пред рибните магазини и въдичари край Янтра

НИКУЛДЕНСКАТА ТРЕСКА ОБХВАНА СТАРАТА СТОЛИЦА ОЩЕ В ПЪРВИТЕ ДНИ НА ДЕКЕМВРИ. От най-малките магазинчета в кварталите до големите вериги супермаркети се предлага огромно разнообразие на риби и морски дарове. Има както уловени в родните водоеми, така и европейски. Може да се избира между живи, охладени и замразени видове, а на места дори улесняват домакините с изчистване на рибата на място срещу допълнително заплащане.

По традиция това е времето, в което специализираните магазини правят най-голям оборот и реализират старата българска поговорка „Ден година храни“. Верни на обичая да сложат рибно ястие на трапезата, много търновци не се скъпят да плащат по 5,50лв/кг за шаран – с 50 ст. повече от миналогодишната цена, която тогава на места дори бе паднала на 4,50 лв. Болярите се шегуват, че поскъпването се дължи и на увеличението на минималната работна заплата и пенсиите. Въпреки това шаранът се оказва най-предпочитан от клиентите и същевременно доста изгоден, съпоставяйки цената му с тази на останалите видове.

По-достъпен е толстолобът, който се търгува за 3,00лв./ кг и се явява алтернатива за тези, които не могат да отделят голяма сума за празника. Сомът се продава за 10 лв., като също се оказва по-скъп от предишни години с 1,00 лв. Скок в цената има и при хека – 7,00 лв./ кг, за разлика от предходната година, когато бе 6,50 лв., а през 2015-а – 6,00 лв. В търговската мрежа се предлагат още скумрия, паламуд, пъстърва, пангасиус, цаца, калкан, лефер, сафрид и други риби.

НЯКОИ ТЪРНОВЦИ ПЪК САМИ ЩЕ СИ ЛОВЯТ РИБАТА ЗА НИКУЛДЕН В МЕСТНИТЕ ЯЗОВИРИ И ЯНТРА. Един от тях е Васил Бойчев от старата столица, който редовно хвърля въдица край Първомайци. За него не е важно какъв точно е видът на рибата, а това сам да я улови. „Удоволствие е да прекарам няколко часа на брега, а ако не хвана нищо, след това пак може да си купя готова жива риба“, коментира той. По негови думи в последните години все повече негови колеги по въдица решават проблема с рибата за Никулден със собствен улов.

ЕДВА 10 ПРОЦЕНТА СА ТЪРНОВЦИТЕ, КОИТО ИЗБИРАТ ДА СЕ ПОГЛЕЗЯТ ЧРЕЗ ГОТОВО ЯСТИЕ В РЕСТОРАНТ. За тях повечето луксозни заведения за хранене в старата столица още през ноември са определили куверт за Никулден от 15 до 25 лв. Сред специалитетите са калмари на тиган с чесън и пресен босилек, чернокоп на скара с домашно картофено пюре, октопод по гръцки, печена сьомга с аспержи и други.

За да се гарантира безопасността на предлаганите в търговската мрежа и ресторантите стоки и ястия, още от 1 декември инспекторите от Областната агенция по безопасност на храните стартираха засилени проверки, заяви директорът на институцията д-р Станимир Спасов. От контролното ведомство съветват хората да не купуват риба от нелицензирани търговци, а ако станат свидетел на нередност, да сигнализират за това горещия телефон на БАБХ – 0700 122 99.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *