1581 четения

Ножарската фабрика „Терна“ хлопна врати малко преди да стане на 95 години

Разпродават машините и продукцията й на безценица, персоналът е разпуснат

 

 

ЕДНА ОТ ЕМБЛЕМИТЕ НА ИКОНОМИКАТА В РЕГИОНА И ПРЕДПРИЯТИЕ БЕЗ АНАЛОГ У НАС – ВЕЛИКОТЪРНОВСКАТА „ТЕРНА“, ВЕЧЕ НЕ СЪЩЕСТВУВА, ВИДЯ НАШ ЕКИП НА МЯСТО. Персоналът е разпуснат и е ангажиран в съседни фирми, а на портала посреща само охраната и ни кани да си купим ножове за по левче. В момента се разпродава голяма част от нереализираната продукция на компанията заедно с машините и оборудването. Според запознати, за продан се предлага и целият сграден фонд, който се намира срещу автогара „Запад“. Наша справка показа, че за последните две години дружеството отчита незначителен оборот от десетина хиляди лева. Наскоро е освободен и прокуристът му Петя Дешева.

ПОСЛЕДНИЯТ СОБСТВЕНИК НА НОЖАРСКАТА ФАБРИКА „ТЕРНА 1923“ Е РУМЕН БИКОВ. Той е бивш министър на промишлеността в състава на две правителства – на Филип Димитров и на Любен Беров. След като се оттегля от политиката, чрез компанията си „Ровотел“ купува „Терна“, която в неговия мандат е раздържавена по линия на масовата приватизация. В двора на местното предприятие Биков открива и база за скрап и даже сключва договор за рециклиране на стари трошки с община Велико Търново, които кметството събира от улици и зелени площи. Според запознати, през соца тук е имало над 350 човека персонал, които Биков е свел до около 30. В миналото не е имало дом от соцлагера, в който да не са се намирали ножове, вилици и лъжици, щипки за лед и шпакли за сладкиши на великотърновската „Терна“. Даже и след приватизацията фирмата е имала солиден експорт и е предлагала над 600 модела ножове, включително и поръчкови за лов, в Италия, Германия, Франция, Русия, Македония, Румъния и т. н.

ОЩЕ ПРЕЗ 2016-А ОБАЧЕ ПРОИЗВОДСТВОТО СЕКВА, А ДРУЖЕСТВОТО НЕ УСПЯВА ДА СЕ ПРЕБОРИ С МОГЪЩАТА КИТАЙСКА ИНДУСТРИЯ, независимо от облекчените условия за експорт в страните от Евросъюза. Започват поетапни съкращения. Във фирмата остават само хората в пенсионна възраст. Последен напуска самият Румен Биков. Според документи, той слиза от поста управител в полза на близкия до него Владимир Владимиров, с когото са били съуправители от 2015-а. По документи, като последен собственик на компанията се води фирмата на Владимиров „Марбо 97“. Наша справка показа, че тя е с капитал едва от 1000 лв. и при несъстоятелност шефът носи отговорност само до този размер суми. Според документи, официално „Терна“ още не е в несъстоятелност, а просто спира дейността си. Поетапните съкращения решават въпроса с отговорността, която може да потърси държавата, заради приватизационните ангажименти, които са отпаднали с давностните срокове.

 

Стилян НАЙДЕНОВ

 

6 коментара за “Ножарската фабрика „Терна“ хлопна врати малко преди да стане на 95 години

 • 05.12.2017 в 13:17
  Permalink

  надявам се този бивш министър отдавна да е в затвора с доживотна присъда!
  и защо държавата е приватизирала фабриката, щом е имала солиден експорт??

  Отговор
 • 05.12.2017 в 14:14
  Permalink

  Резултат от тактиката“индустриално робство“, налагано от ЕС! Всичко унищожихме, останахме шепа консуматори на „избере българското“, „родна стряха“ и вазелин „кураж“…Кураж!

  Отговор
 • 05.12.2017 в 15:32
  Permalink

  Някъде онлайн може ли да се поръча продукция от Терна? Все още е качествена, нали?

  Отговор
 • 05.12.2017 в 20:01
  Permalink

  НИЩО-НЕ-СТАВА-ОТ-НАС!

  Поредно потвърждение за самосъсипването ни българско….

  Отворете фабриката за един ден да произведе по един нож за всички да си направим по едно сипуко… та да ни няма извъобще! Ужасссссс! Нямам думи!

  Отговор
 • 05.12.2017 в 21:30
  Permalink

  гениално!!!-министър на промишлеността си прави една от най-силните скрап фирми и прекарва половината
  БГ индустрия от там-тоя е за нобел за икономика

  Отговор
 • 06.12.2017 в 0:48
  Permalink

  bacho Kolio – ne se nadqvay, kogato Kostov vleze v zatvora, mozhe i na tozi da mu doyde redut !

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *