5 четения

Рискът от смърт вследствие на употреба на опиоидни вещества днес е 4 пъти по-голям, отколкото през 2000 г.

Хората, хоспитализирани заради употреба на опиоидни вещества в САЩ, са били с 4 пъти по-голям риск от смърт през 2014 г., отколкото през 2000 г., сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес. Те разкриват последствията от употребата на аналгетика фентанил, който е по-силен от хероина.
„Над 35 000 души са умрели миналата година вследствие на употреба на хероин или синтетични опиати“, заяви проф. Цзъхуей Сун от Харвардския университет.
През 2000 г. 0,43 на сто от хоспитализациите, свързани с приемане на опиоидни вещества, са приключили със смърт, докато това се отнася за 2,02 на сто от хоспитализациите през 2014 г.
Белите над 50-годишна възраст са най-силно засегнати от увеличаването на смъртността вследствие на употреба на опиоидни вещества. Броят на свързаните с тях хоспитализации е бил относително стабилен през последните 15 години. Хоспитализациите обаче все по-често са в резултат на свръхдоза. Преди 2000-ата г. повечето хоспитализации бяха свързани със зависимост към опиоидни вещества или хероин. През въпросния период броят на смъртните случаи вследствие на употреба на други наркотици е останал непроменен.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *