Възпоменателно честване на 140 години от освободителните боеве край Елена | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Възпоменателно честване на 140 години от освободителните боеве край Елена

Публикувана на: 07.12.2017г. 174 прегледа

Пети декември е важна дата от историята на Еленския край. По време на Руско-турската освободителна война край Елена и село Марян се водят паметни сражения, които имат важно значение за изхода на войната. Всяка година на тази дата край паметниците, издигнати в знак на преклонение пред подвига на загиналите руски войни, се стичат признателни потомци, за да почетат паметта и светлия им подвиг.

Във вторник от центъра на Елена до паметника на падналите в сраженията над 2000 руски офицери и войници тръгна тържествено шествие с хоругви, водено от военен духов оркестър и военна част от НВУ „Васил Левски“ във В. Търново. В него се включиха и официалните гости на възпоменателното честване по случай 140 години от освободителните боеве – Великотърновският митрополит Григорий, народните представители Весела Лечева, Валентин Ламбев и доц. Милен Михов, управляващият генералното консулство на Руската федерация в Русе Иван Пивоварчук, зам.-областният управител Ивета Кабакчиева, казашкият генерал Георги Владев – председател на Единния казашки съюз, и членове на съюза, кметът на община Златарица Пенчо Чанев, началникът на НВУ бригаден генерал д-р Пламен Богданов.

„Всяка наша стъпка в този ден е връщане назад, но и поглед напред в ежедневния ни стремеж за повече свобода във всичките й измерения, за повече мигове на единение като този и за удовлетворение от постигнатото в името на еленчани“, каза в словото си пред участниците в поклонението кметът инж. Дилян Млъзев.

Народният представител Весела Лечева подчерта, че тези боеве са с историческо значение и неслучайно ще останат във вечната слава и памет на България. Тя призова да живеем с каузата за достоен и горд европейски народ.

Заупокойна панихида в памет на загиналите в боевете отслужи Великотърновският владика Григорий в съслужение с еленски духовници.

Пред паметника, до който застана и почетен караул, бяха поднесени венци и цветя от Министерството на отбраната, началника на отбраната, Община Елена и Общински съвет Елена, генералното консулство на Русия в Русе, народните представители, от сдружения, институции и признателни граждани.

Рано сутринта бяха положени цветя пред паметника на загиналите руски войни край Долни Чукани, братската могила в местността Дъбравата и паметника в мемориалния комплекс „Казашки кръст“ в Долни Марян, където имаше поклонение в памет на загиналите казаци от Трети ескадрон на 13-и Орденски полк.

В следобедните часове се проведе научен форум „Освободителните боеве край град Елена през 1877 година“ с участието на проф. Иван Тютюнджиев, проф. Петко Петков от ВТУ и казашки генерал Георги Владев. Ученици от общината изпълниха салона на градското читалище, пред които Искрен Красимиров изнесе „Урок по родолюбие с Левски и Ботев“.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *