В региона няма престижна фирма, която да не търси работници, но… | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

В региона няма престижна фирма, която да не търси работници, но…

Публикувана на: 07.12.2017г. 389 прегледа

1500 лв. стартово за готвачи, 1200 лв. за шофьори

 

В РЕГИОНА НЯМА ФИРМА, КОЯТО ДА НЕ ИЗПИТВА НУЖДА ОТ ПЕРСОНАЛ, ИНФОРМИРАХА ОТ ДИРЕКЦИЯ „БЮРО ПО ТРУДА“. Наша проверка показа, че стотици работни места стоят незаети независимо от факта, че възнагражденията са доста солидни. В момента на пазара на труда в региона най-конвертируеми са готвачите и шофьорите, като за тях свободните позиции в бюрата по труда по места са над 200.

1500 лв. е стартовата заплата на готвач в момента, показа справка на „Борба“ в регионалната структура на Агенцията по заетостта. Множество са обявените свободни позиции на територията на Велико Търново, Горна Оряховица и Свищов. Кандидатите са толкова малко, че вече работодателите са склонни да наемат и без опит.

1200 лв. е стартовата заплата за вътрешни шофьори, както и за водачи на тежка техника. Ако сте жител на някое населено място извън В. Търново, работодателят плаща и пътните разноски, само и само да си осигури кадри за работа. Стругари, заварчици, фрезисти са другите особено ценени и високоплатени професии в болярския град, както и в останалите населени места от Триградието, сочи актуалната справка.

В СЪСЕДНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА МАСОВО СЕ ТЪРСЯТ УЧИТЕЛИ. СТАРТОВИТЕ заплати в бранша започват от 760 лв. за педагозите начална подготовка. Тук също се надпреварват да наемат шофьори и механици. „Има много висшисти, качеството на образованието е добро, но учебните заведения не отговорят на реалните потребности на бизнеса. В района например няма училище, което да подготвя обикновени стругари или елтехници, но друг е въпросът, че даже и да имаше, малцина биха се навили да работят това”, коментира Обрешко Нечев – шеф на Бюрото по труда във Велико Търново. Заради ниското заплащане, лошите условия на труд и тежката дейност в повечето местни заводи стругари, фрезисти, заварчици и т.н. са на възраст над 40 – 45 години. Младите хора или бягат в чужбина, или предпочитат да карат на социални помощи и да допълват доходи в сивия сектор или с по-престижна работа.

ЕДНИ ОТ НАЙ-ТЪРСЕНИТЕ И ДОБРЕ ПЛАТЕНИ ПОЗИЦИИ СА ТЕЗИ НА КОМПЮТЪРНИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ. Няколко западни фирми си търсят специалисти за управление на софтуерни конфигурации, които могат да работят даже от дома и да получават добри пари. Служители по поддръжка на софтуер и програмисти, включително и студенти, примамват дружества от Велико Търново с чуждо участие. Даже и за позиция, за която се търсят среднисти обаче, езиковите познания и компютърната грамотност – MS Office, Internet, визията и общата култура са решаващи.

Същото се отнася и за добре платените позиции за търговски представители на водещи български и чужди компании, които също набират персонал за Велико Търново. До 2 хил. лв. месечно предлага един от потенциалните работодатели, специализирал се в сферата на видеонаблюдението. Счетоводители със стартова заплата от 1500 лева, брокери, застрахователни агенти и рекламни представители, готвачи и музиканти са другите актуални позиции, които предлага трудовата дирекция.

С. МАРИНОВ

loading...

Коментари за "В региона няма престижна фирма, която да не търси работници, но…"

 • 07.12.2017 в 10:18

  Отново лъжи. Аз предлагам поставено лице от вестника да пробва да кандидатства като педагог, готвач за 1500 или подобно. Толкова като е добре платено в България, защо хората ходят извън нея? Чудно? Знаем ги бг. работодателите прекрасно – един куп изисквания = възможно най-малко възнаграждение +минимално ползване на отпуск. Английски задължително, парадоксално е , че в Англия не ми трябва толкова.
  Но, гоподин млад меринжей е комплексар, той изисква от работниците си понеже не може да излезе на глава с жена си. Обича да упражнява вербална агресия със загатнат сексуален тормоз, обича да забранява, разрешава, уволнява, от него зависи света. Ако трябва до обобщя липсва му уважение към тези, които му изкарват парите, а по-лошото е, че го намира за под достойството си.

  Отговор
  • 07.12.2017 в 12:50

   Много правилно казано.Мен ме съкратиха от такава фирма,уж развиваща се защото между ,,колегите,,само аз бях висшист…другите прости селянчита,които лижат шефския задник.
   Регистриран съм в бюрото по труда и досега нито веднъж не ми се обадиха,нали уж има недостиг на кадри?!?!

   Отговор
 • 07.12.2017 в 12:12

  За това по 10 15 дена чака ме да ни платят защото много работа има и търсят това са пълни лъжи !!!

  Отговор
 • 07.12.2017 в 12:50

  Ще ги вдигат още заплатите, това е само началото… Като изгониха трудоспособните българи в чужбина с предлаганите преди смешни заплати, сега ще реват за персонал. Ама няма вече такива, които се съгласяват да работят за стотинки.

  Отговор
 • 07.12.2017 в 12:51

  Големи сте майтапчии ейй . Пишете едно, а реалността не на 360 ми на 720 градуса различна, нима си мислите че някой се връзва на тия цифри, цигани от по над 100км ходят с автобуси да обират „“ големите „“ ни фирми, само и само да не вдигнат заплатите. Изгонихте младите и кадърни българи, сега ще си биете главите с калпави работници, ако и тях изобщо излъжете да ви работят за без пари …..

  Отговор
 • 07.12.2017 в 14:21

  Точно така.Преди малко бях на интервю в много голяма българска фирма.Казах им че желая 1200 лв.стартова след данъци и се потресоха.Аз съм квалифициран за бранша и позицията с дълъг опит.А да видим сега дали ще намерят някой без пари.Най вероятно ще викат на второ интервю след два месеца защото няма да има кой за без пари но ще бъде вече късно.

  Отговор
  • 07.12.2017 в 16:04

   Браво, така се прави . Ако всеки българин си отстояваше така позицията и не свеждаше покорно глава, щяхме да сме поне с близки до европейските заплати. Само че за съжаление, опростачиха умишлено тотално народа, че да си кротува и да се радва на прословутите 500лв, които упорито продължават да поддържат тия така наречени “ престижни“ фирми …

   Отговор
 • 07.12.2017 в 14:46

  Е, вървете в бюрото по труда и почнете нещо за 1500 на първо време. Хората стоят и чакат.

  Отговор
 • 07.12.2017 в 15:39

  Много са прави хората,а статията показва нивото на журналистиката в България.

  Отговор
 • 07.12.2017 в 16:55

  Наистина ли смятате, че хората пасат трева и вярват на тези измислици. Само прочетете коментарите и ще се види къде е истината. Стартова заплата 1500 лв.??? Глупости на търкалета. Градът на 500-те лв. е кръстен така неслучайно. Престанете да манипулирате хората с лъжливите си статии!!!

  Отговор
 • 08.12.2017 в 0:29

  хахахаха къде е тази работа за 1500 лв. ве ей нещастници? Защо лъжете хората? В коя фирма шофьорите вземат 1200, че нещо не се сещам? Къде дават по 1500 на готвач? Много моля кажете, за да отида. Шофьор съм С+Е и съм по образование готвач. Намерете ми такава работа с такова заплащане и като взема първата заплата ви давам половината да се почерпите. ОК?

  Отговор
 • 08.12.2017 в 8:49

  Уважаеми г-н Маринов,
  Я излезте малко от канцеларията и се разходете по фирмите.
  Даже за по-голяма достоверност на написаното напуснете издателството и се пробвайте да намерите нова работа. След половин година пак пишете. Едвали ще е същото……

  Отговор
 • 08.12.2017 в 12:07

  …швабите са го измислили още 1930-а год.(планът е за след ВСВ, в случай на нов провал) -Като не можем с оръжие, ще ви превземем икономически! И какво следва: учредяване на „съюз“, прием на членки, обезкървяването им бавно и методично, отнемане на индустрията и превръщането ни в пиявици, паразити на Лидл, Практис, ФЪКтис, аген…и т.н. Защо хранят Гърция? -Защото е люлката на цивилизацията, всичко тръгва от там- гръцкия народ не търпи произвол и деспот, то е хилядолетен пример за демократично общество, ценности, култура…Пример за нация, нищо че е банкрутирала шест пъти. Великобритания се усети, малко късно но факт!

  Отговор
 • 08.12.2017 в 15:02

  „До 2 хил. лв. месечно предлага един от потенциалните работодатели, специализирал се в сферата на видеонаблюдението.“
  Моля , дайте координати на този работодател за подробности и допълнителни изисквания ! Нека проверим кректността на информацията от Г-н Маринов.

  Отговор
 • 08.12.2017 в 15:31

  Де са тия 1500 за готвач,че нещо не мога да схвана!Я вървете вие да работите по 12-15 часа на ден и на празници за 600 лева и да ви питам как сте после.Да не можете да празнувате със семейството си а да прислугвате на другите за тия смешни пари.Не ви е срам да се подигравате с хората

  Отговор
 • 09.12.2017 в 9:20

  Каквато държавата, такива и работодателите.Аз съм бил свидетел как работодатели се „учат“ един друг, как да пускат работниците си неплатена отпуска без работниците да знаят, за да не плащат осигуровки и как да водят работниците на 2 часов работен ден също без знанието на работника.
  Статията просто обслужва мантрата „Колко добре сме в България“ и си е чист слугинаж.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *