В Средиземно море може скоро да има толкова пластмаса, колкото и риба

Средиземно море вече е познато като едно от най-замърсените морета в света, но проблемът може да стане толкова сериозен, че във водата му да има равни количества пластмасови отпадъци и риба, според експерт, цитиран от ДПА.
„Сега на всеки три килограма риба от морето има по един килограм пластмаса“, каза Мигел Гарсия-Ераис, който е заместник-генерален секретар на Средиземноморския съюз.
По думите му, съотношението може да бъде 1:1 до 2030 г.
Докато осведомеността на обществото за замърсяването на водните басейни с пластмаса нараства, „ние все още имаме относително малко информация за Средиземно море за неговия реален мащаб, последствията за здравето на фауната и флората, и дори на човека“, добави той.
По-голямата част от замърсяването е причинена от пластмаса за „еднократна употреба“, като торбички и бутилки, които бавно се рушат и техните микрочастици се поглъщат от рибите или попадат в питейната вода. Микропластичното замърсяване произхожда и от миниатюрните частици полиетилен, който се добавя в пастите за зъби и козметичните продукти за почистване. Тези частици не са достатъчно големи, за да бъдат филтрирани от системите за обработка на водата.
Организацията „Грийнпийс“ публикува доклад през годината, според който 96 % от плуващите отпадъци в Средиземно море са пластмасови и ги има на дълбочина от 3000 метра.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *