Две нови лекарства намаляват честотата на мигрените | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Две нови лекарства намаляват честотата на мигрените

Публикувана на: 07.12.2017г. 128 прегледа

Нови лекарства с продължителен ефект могат да дадат надежди на милиони хора, които често страдат от мигрена, съобщи Асошиейтед прес. Лекарствата се инжектират приблизително на всеки месец и бе установено, че намаляват честотата на мигрените.
Става въпрос за първите лекарства, разработени специално срещу мигрена. Те въздействат, като взаимодействат с вещество, замесено в модифицирането на мозъчен сигнал и увеличаването на болката и симптомите на мигрена.
Две от лекарствата чакат да получат „зелена светлина“ от Американското управление за контрол на храните и лекарствата, а други две в момента се тестват.
Лекарството erenumab (еренумаб), произведено от „Амджен енд Новартис“, било тествано върху около 900 души, които имали средно осем пристъпа на мигрена месечно. В разстояние на 6 месеца участниците всеки месец били инжектирани с голяма доза от лекарството, малка доза от него или с плацебо. Дните, свързани с пристъпи на мигрена, намалели с три-четири в групата, приела лекарството, и с близо два сред приелите плацебо. При половината от пациентите, приели високи дози от лекарството, дните, свързани с мигрена, намалели наполовина.
Друго изследване тествало лекарството fremanezumab (фреманезумаб), произведено от „Тева фармасютикъл“. То е срещу хронична мигрена – главоболие през 15 и повече дни месечно. Около 1000 пациенти ежемесечно били инжектирани с лекарството в разстояние на три месеца. Една трета от участниците всеки път били инжектирани с лекарството, друга една трета първия път била инжектирана с медикамента, а следващите два пъти – с плацебо, докато последната една трета била инжектирана само с плацебо. Ежемесечните пристъпи на главоболие намалели с 4-5 в групите, приели лекарството, и с два-три сред приелите плацебо.

ИЗТОЧНИК: БТА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!