Заради заем татко на 5-месечно бебе ще прекара празниците далеч от дома | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Заради заем татко на 5-месечно бебе ще прекара празниците далеч от дома

Публикувана на: 07.12.2017г. 278 прегледа

Приятели платили самолетния билет на Стефан до Англия

 

ПОДОБНО НА МНОГО БЪЛГАРСКИ СЕМЕЙСТВА, И ТОВА НА ДВАМА 30-ГОДИШНИ ТЪРНОВЦИ ЖИВЕЕ С ПОМОЩТА НА КРЕДИТИ. Жената – Валя Милчева, е отгледана в Дома за деца, лишени от родителска грижа „Пеньо и Мария Велкови“ и знае какво е да живееш с немотия. Мъжът – Стефан Лефтеров, пък е част от многодетно семейство, което едва свързвало двата края. Братята му заминали за чужбина преди няколко години и единствен той останал у нас. Младото семейство взело заем преди няколко месеца, за да осигури всичко необходимо за раждането на първата им рожба и покриване на стар кредит. В началото на декември се оказва, че семейният им бюджет е на червено. Вноската за кредита представлявала 1/3 от заплатата на таткото, а остатъкът от нея бил недостатъчен за нормалната издръжка на домакинството и плащане на наема за квартирата им. Социалното майчинство на Валя едва стигало за адаптирано мляко и памперси на бебето, но за щастие техни приятели помагали с дрешки и други бебешки принадлежности. Момченцето им след няколко дни става на 6 месеца и се налага да бъде захранено със зеленчукови и плодови пюрета, с които родителите не разполагат, нито могат да си позволят. След покриване на всички разходи се оказва, че семейството остава едва с 30 лв. за храна на месец. Известно време се справяли, а менюто им се състояло в леща, ориз, боб, картофи и спагети. Местните ястия били рядкост, а колбасите се превърнали в лукс. Родителите на Стефан от време на време пращали свинска мас, месо, лютеница и яйца, които се превръщат в периодични спасителни провизии. Двамата с Валя си дали сметка, че СЛОЖНОТО ИМ ФИНАНСОВО СЪСТОЯНИЕ ОБРИЧА КОЛЕДА НА ПРАЗНИК БЕЗ ПОДАРЪЦИ, ВКУСНИ ГОЗБИ И ДРУГИ СЪВСЕМ ПРОСТИЧКИ НЕЩА ЗА РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО. Единственият шанс за справяне с проблема бил таткото да замине да работи в чужбина и да изплати кредита възможно най-бързо. Това обаче означавало той да прекара първата Коледа от появата на сина си далеч от дома. Безизходицата го принудила да тръгне за чужбина, но и за там трябвали пари, за да си купи самолетен билет и да има някой лев поне в началото в Англия. Техни приятели ги подкрепили, за да може той да тръгне. 30-годищшният мъж е в Лондон от седмица, а с помощта на интернет всяка вечер прави видеоразговор с жена си и момченцето.

Младото семейство се срамува от затрудненото си положение. Не се оправдава, нито проси за помощ, а само апелира всички останали да не се заробват с кредити. Валя определя изплащането на заема като съвременно робство и хомот на шията. Двамата са категорични, че ще дадат всичко от себе си да изучат своето дете и един ден то да има добра професия, за да не се налага да работи за жълти стотинки и да преживява чрез заеми.

Галина ГЕОРГИЕВА

loading...

Коментари за "Заради заем татко на 5-месечно бебе ще прекара празниците далеч от дома"

 • 07.12.2017 в 12:40

  Живеем в кредитно общество, вие ми проповядвате да не се „заробваме“ в кредити?!?!

  Отговор
 • 07.12.2017 в 12:58

  Предполагам, че историята ще продължи по следния начин: след таткото в чужбина ще замине и май ката с детето. Детето ще отрасне и ще остане завинаги да живее в Англия… Толкова познато… За жалост управляващите не предприемат никакви действия,за да подпомогнат младите семейства и да ги задържат в България.

  Отговор
 • 07.12.2017 в 13:05

  И ква стана сега, уж липса на кадри, заплати по над 1500 лв. пък хората масово напускат страната и то младите точно …. Мислите ли че ако написаните в по горната статия неща са реални, хората ще загърбват така лесно родината ???

  Отговор
 • 07.12.2017 в 15:20

  Така е, на никой не му се дава нормална заплата.

  Отговор
 • 07.12.2017 в 18:18

  Имат интернет за видеоразговори пък колбасите били лукс…Срамували се от затрудненото си положение пък цъфнали във вестник „Борба“…

  Отговор
 • 07.12.2017 в 21:06

  Нека Правителството да облагодетелства мързеливите многолюдни малцинства, които явно са бъдещето на България, а младите и кадърни български деца да блъскат по света

  Отговор
 • 10.12.2017 в 1:26

  Бъдещето на младите е чужбина.За България само цигани и неграмотни така властта на Първия ще е сигурна.Да ви е честито бъдещето!!!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *