"Количка БГ" дава шанс на хора с двигателни затруднения | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

„Количка БГ“ дава шанс на хора с двигателни затруднения

Публикувана на: 07.12.2017г. 234 прегледа

Специализиран автомобил осигурява превоз на трудноподвижни и инвалиди във В. Търново и региона

 

НОВА СОЦИАЛНА УСЛУГА СТАРТИРА ОТ НЯКОЛКО МЕСЕЦА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Тя е на фирма „Количка БГ”, която предлага специализиран транспорт за хора, които са трудноподвижни или в инвалидни колички. Досега подобна услуга в града и региона не е предлагана и придвижването на тези хора е изключително трудно, а понякога дори и невъзможно. С това се сблъсква преди година и собственикът на фирмата Иван Данчев, след като майка му претърпява тежък инсулт. След изписването й от болница се оказва, че във Велико Търново няма специализиран автомобил за асистиран транспорт, сблъскват се и с трудности при слизането по стълби с инвалидния стол, както и с невъзможност за организиране на транспорт в точен час за отиване и връщане.

„В XXI век чрез интернет ние можем да получим информация от света, да пазаруваме, да общуваме. Но за хората с двигателни проблеми остава нуждата от среща с хора, от разходка в парка или извън мястото на живот, от възможността да аплодират любимите си певци, артисти, спортисти, да седнат на кафе с приятели. Да са равноправни членове на семейството си, без да се притесняват, че ги затрудняват. Затова създадохме фирмата с желание да направим крачка към Европа и към достъпен живот на съгражданите ни и на тези с проблеми, на техните близки и приятели”, разказва управителят Мария Маркова. Допълва, че българското законодателство дава предпоставки за интегриране на хората с увреждания и затова се надява министерствата и Община Велико Търново да помогнат за това хората с увреждания да живеят пълноценно и да не бъдат затворени в домовете си.

Макар да съществува отскоро услугата за специализиран транспорт във Велико Търново, тя се оказва търсена и необходима за хората. Най-често помощ търсят близките на пациенти, изписани от ортопедия и неврохирургия.

„Подобни услуги се предлагат в цяла Европа, но в България тепърва навлизат. Нашето желание е да работим съвместно и с Община Велико Търново и да осигуряваме транспорт не само на хора, които са трудноподвижни, но и на пациенти на хемодиализа и хора от старческите домове и хосписи”, допълва Мария Маркова. За да улеснят нуждаещите се от подобна помощ граждани, са направили сайт – www.kolichka.bg, като използването на специализирания микробус става чрез предварително обаждане по телефона на 0879 690 696.

Весела БАЙЧЕВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *