„Количка БГ“ дава шанс на хора с двигателни затруднения | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

„Количка БГ“ дава шанс на хора с двигателни затруднения

Публикувана на: 07.12.2017г. 65 прегледа

Специализиран автомобил осигурява превоз на трудноподвижни и инвалиди във В. Търново и региона

 

НОВА СОЦИАЛНА УСЛУГА СТАРТИРА ОТ НЯКОЛКО МЕСЕЦА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Тя е на фирма „Количка БГ”, която предлага специализиран транспорт за хора, които са трудноподвижни или в инвалидни колички. Досега подобна услуга в града и региона не е предлагана и придвижването на тези хора е изключително трудно, а понякога дори и невъзможно. С това се сблъсква преди година и собственикът на фирмата Иван Данчев, след като майка му претърпява тежък инсулт. След изписването й от болница се оказва, че във Велико Търново няма специализиран автомобил за асистиран транспорт, сблъскват се и с трудности при слизането по стълби с инвалидния стол, както и с невъзможност за организиране на транспорт в точен час за отиване и връщане.

„В XXI век чрез интернет ние можем да получим информация от света, да пазаруваме, да общуваме. Но за хората с двигателни проблеми остава нуждата от среща с хора, от разходка в парка или извън мястото на живот, от възможността да аплодират любимите си певци, артисти, спортисти, да седнат на кафе с приятели. Да са равноправни членове на семейството си, без да се притесняват, че ги затрудняват. Затова създадохме фирмата с желание да направим крачка към Европа и към достъпен живот на съгражданите ни и на тези с проблеми, на техните близки и приятели”, разказва управителят Мария Маркова. Допълва, че българското законодателство дава предпоставки за интегриране на хората с увреждания и затова се надява министерствата и Община Велико Търново да помогнат за това хората с увреждания да живеят пълноценно и да не бъдат затворени в домовете си.

Макар да съществува отскоро услугата за специализиран транспорт във Велико Търново, тя се оказва търсена и необходима за хората. Най-често помощ търсят близките на пациенти, изписани от ортопедия и неврохирургия.

„Подобни услуги се предлагат в цяла Европа, но в България тепърва навлизат. Нашето желание е да работим съвместно и с Община Велико Търново и да осигуряваме транспорт не само на хора, които са трудноподвижни, но и на пациенти на хемодиализа и хора от старческите домове и хосписи”, допълва Мария Маркова. За да улеснят нуждаещите се от подобна помощ граждани, са направили сайт – www.kolichka.bg, като използването на специализирания микробус става чрез предварително обаждане по телефона на 0879 690 696.

Весела БАЙЧЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>