Художник направи рибния курбан в храма "Свети Никола" | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Художник направи рибния курбан в храма „Свети Никола“

Публикувана на: 07.12.2017г. 272 прегледа

ПРЕПОДАВАТЕЛЯТ ПО ТЕХНОЛОГИЯ НА ГРАФИКАТА ВЪВ ФАКУЛТЕТА ПО ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО НА ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ Румен Райков приготви рибния курбан за празника на църквата „Св. Никола“ във Велико Търново. Художникът, който е и запален хижар, участва за първи път в правенето на курбана, затова и редом до него около казана с рибната чорба през цялото време е била Летка Драганова.

praznik na hrama1Повече от 50 кг шаран е закупил предстоятелят на храма отец Славчо, за да нахрани миряните, които на Никулден се стекоха в църквата да запалят свещ и да се помолят за благоденствие и здраве. Празникът в храма започна още предната вечер с всенощно бдение, елеоосвещение и света литургия. Веднага след празничната служба, която отец Славчо води, беше раздаден и курбанът. „За това ястие девесилът е ключът. Вкусът на рибната чорба става фантастичен и когато прибавиш лимон“, обяснява Румен Райков и допълва, че супата става най-добра, когато рибата е прясна и когато сложиш няколко вида.

Румен е художник, кулинарията му е хоби, което е наследил от родителите си. През лятото работи в кухнята на хижа „Рилски езера“, където готви за многобройните туристи.

181 Г. ОТ ОСВЕЩАВАНЕТО НА ХРАМА И 178 Г. ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА ПЪРВОТО ЦЪРКОВНО УЧИЛИЩЕ ПРАЗНУВА ТАЗИ ГОДИНА НАЙ-СТАРАТА ЦЪРКВА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Неделното училище на отец Славчо в момента обучава 20 деца на възраст от 6 до 15 години. В училището малчуганите се занимават с вероучение, иконопис и църковно пеене.

С. БОЯНОВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *