14 четения

Горската мафия изсече 43 дка вековни гори в Балкана под носа на наследници

Две години прокуратурата разследва и не откри виновни, роднини се хванаха за гушите и се дават на съд

 

СТОТИЦИ КУБИЧЕСКИ МЕТРИ ДЪРВЕСИНА СА ИЗСЕЧЕНИ В БАЛКАНА, БЕЗ СОБСТВЕНИЦИТЕ ИМ ДА СА ПОЗВОЛЯВАЛИ ТОВА. Двегодишно разследване по темата приключва с постановление на прокуратурата, че… няма престъпление и наказателното производство е прекратено. 12 наследници на изчезналите над 43 дка гори не са овъзмездени по никакъв начин. Те са категорични, че са жертва на дървената мафия, която е обсебила региона и действа на принципа на ало измамниците. Част от наследниците атакуват в съда прокурорското постановление за липсата на виновни за сечта на частните гори. Жалбата им е депозирана вчера от о.р. полк. Стефан Калчев, Иван Белчев, д-р Васко Василев и Тодора Дамянова. Всички настояват за ново разследване на случая и връщане на делото към досъдебно производство за събиране на доказателства, назначаване на експертиза и подвеждане на виновните под наказателна отговорност.

 

КАК ИЗЧЕЗВАТ 150-ГОДИШНИ ГОРИ И НИКОЙ НИЩО НЕ ЗНАЕ?

 

Сагата започва още през декември 2015-а. Наследници на известната фамилия Калчеви притежават над 43 дка гори в района на балканската махаличка Гърневци в близост до Вонеща вода. „Срещна ме моя близка и ми каза, че в момента ни секат горите. Изумях, защото никога нито аз, нито близките ми сме давали съгласие това да стане. Ние сме 12 наследници. Помислих, че е грешка, и отидох на място. Оказа се истина“, спомня си полк. Калчев. Офицерът тутакси отива в Регионалната дирекция по горите във Велико Търново, за да провери какво се случва. Среща се с шефа на горското инж. Николов, който проверява лично в базата данни и открива… позволителни за сеч на 9 дка от наследствените гори. Тутакси е уведомена и прокуратурата. Собствениците се събират и правят също проверка помежду си, за да стигнат накрая до един от наследниците – Калчо Калчев. Според прокуратурата той влязъл в контакт с фирма за сеч през главата на останалите и под предлог, че не се има с другите наследници, започнал преговори за продажба на дървесината. Направил и пълномощно на секачите, които си издействали програма от частно горско стопанство. „Калчо е мой брат, но за да продаде, е трябвало да получи пълномощно от поне още един наследник. Той не го е направил, а е подписал такова на друг човек, който да се разпорежда с горите. Не знам как институциите са дали документи за сеч на база само на това, но е факт. Реално позволителното е за 9 дка, но покрай тях са заминали и останалите 34 дка. Брат ми твърди, че е бил подведен и даже, че не е взимал пари от дървесината. Налице са документи и показания, а де факто престъпление няма, 43 дка гори също ги няма“, недоумява полк. Калчев.

ДОКАТО ТЕЧАЛА ПРОВЕРКАТА, СЕКАЧИТЕ ОПИТАЛИ ДА ДАДАТ 1775 ЛВ. НА НАСЛЕДНИЦИТЕ И ВСИЧКО ДА ПРИКЛЮЧИ. Месеци наред обаче братът Калчо Калчев като автор на възлагателната процедура отказвал да вземе парите, защото осъзнал какво е сторил.

„Бях подведен, наистина след моите действия се стигна дотук, но аз не съм виновен, че гората е изчезнала. Ще съдействам на прокуратурата да се намерят извършителите, защото това си е кражба. Едно говорихме, а друго стана. Съжалявам за случилото се, надявам се моите роднини да ме разберат“, коментира самият Калчо Калчев, който е посочван от останалите наследници като причина за сагата. Констатациите на прокуратурата са, че нарушение има единствено от длъжностното лице – инж. Николай Евтимов, който е издал позволителни за сеч в общия имот, без да е имал нотариалното съгласие на поне половината от 12-те собственици. Той подлежи на глоба от 1000 до 5000 лв. Според разследващите обаче упълномощителят Калчо Калчев не е взел фактически пари от дървесината и не е виновен. Те се позовават на чл. 18 ал. 3 от НК са самоволен отказ.

„Той се усетил навреме и не е взел парите, но действията на нашия роднина са красноречиви, че е искал да го направи. Търсим възмездие и отговорност за извършеното. Горите са изсечени, а по същата схема се действа в целия Балкан. Надяваме се прокуратурата да си свърши работата“, категорични са ощетените.

Стилян НАЙДЕНОВ

2 коментара за “Горската мафия изсече 43 дка вековни гори в Балкана под носа на наследници

  • 08.12.2017 в 20:41
    Permalink

    …….Правото на собственост,като не се упражнява се губи-това го има още в римското право,горите ги върнаха преди 20 години,а тия мърлячи кво чакат,да дойда аз да им разделя гората и да им раздам нотариални актове ли?Докато хайлазите дремали,Калчо не спал-само мога да го похваля за проявената инициативност:БРАВО КАЛЧО1!!!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *