8 четения

ВРЕМЕТО на 12 декември, вторник. До края на седмицата остава топло за сезона

През нощта ще има променлива облачност и ще бъде почти тихо. Минималните температури ще бъдат между минус 1 и 2. За В. Търново се очаква минимална температура 1 гр. През деня ще преобладава време с незначителна облачност до ясно. Ще духа слаб вятър, предимно от югоизток, на моменти ще бъде тихо. Максималните температури ще бъдат между 11 и 14. За В. Търново се очаква максимална температура 13 гр. Атмосферното налягане ще се задържи без съществени изменения. На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 17.4 гр. през 1957 г., а най-ниската измерена минимална температура е минус 15.8 през 1989 г. Слънцето ще изгрее в 07 часа и 39 минути и ще залезе в 16 часа и 44 минути. Фаза на Луната: шест денонощия преди новолуние.

До неделя времето ще бъде топло за сезона, като през повечето дни минималните температури ще бъдат между 1 и 6. Максималните ще бъдат между 10 и 15, като най-хладно ще бъде в неделя с максимални температури около 10 гр.

В сряда и четвъртък ще преобладава време с променлива облачност. В сряда сутринта около големите водоеми видимостта ще бъде временно намалена, на места до мъгла. През нощта срещу четвъртък облачността ще се увеличи и на места ще превали слаб дъжд. Ще духа слаб вятър, без определена посока, на моменти ше бъде тихо. В петък ще има незначителна облачност до ясно. Ще духа слаб вятър, предимно от югоизток, на моменти ще бъде тихо. В събота и неделя ще има значителна облачност с превалявания от дъжд. В събота ще духа слаб до умерен вятър от югоизток, в неделя вятърът ще се ориентира от запад и ще бъде умерен. В понеделник ще бъде облачно, на места ще превали слаб дъжд и сняг. Ще духа умерен вятър от запад-северозапад. Под влияние на по-студена въздушна маса температурите ще се понижат – минималните ще бъдат между минус 2 и 1, максималните – между 2 и 5.

Над западните и централни части на Стара планина във вторник ще има незначителна до променлива облачност и ще духа умерен до силен вятър от югозапад. В сряда и четвъртък облачността ще се увеличи до значителна и през нощта срещу четвъртък ще превали дъжд, над 2000 м – сняг. Ще духа умерен вятър от запад. Максималните температури на 1200 м ще бъдат между 7 и 8 гр. В петък ще има незначителна до променлива облачност. Ще духа умерен до силен вятър от югозапад. Температурите на 1200 м ще се бъдат около 12. В събота, неделя и понеделник ще има значителна облачност с превалявания в събота и неделя от дъжд, в понеделник от сняг. В събота ще духа умерен до силен вятър от южната четвърт. В неделя вятърът ще бъде умерен от запад, а в понеделник – умерен до силен от северозапад. Максималните температури на 1200 м в събота ще бъдат около 10 и в неделя ще се понижат до 7 – 8. В понеделник понижението на температурата на 1200 м ще продължи до 0 – минус 2. През целия период температурите на 2000 м ще бъдат с около 5 – 6 гр. по-ниски от тези на 1200 м.

 

 

НИМХ – Филиал Плевен, ХМО – В. Търново

Дежурен синоптик: Николай Ятански

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *